Prosječna plaća i dalje blago raste, u jednoj profesiji gotovo 11 tisuća kuna

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 6.464 kune, što je realno na godišnjoj razini više za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.

U odnosu na veljaču prosječna isplaćena neto plaća realno je viša za 0,5 posto.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za ožujak isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 10.783 kune, dok je najniža plaća, od  4.231 kunu, isplaćena u ostalim uslužnim osobnim djelatnostima.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za ožujak iznosila je 5.551 kunu, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća za ožujak iznosila je 8.778 kuna, što je realno 0,5 posto više nego za mjesec ranije. Na godišnjoj razini, prema ožujku 2018., prosječna je bruto plaća bila realno viša za 2,8 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za ožujak iznosila 38,66 kuna, a bruto 52,50 kuna.

U ožujku je prosječna neto satnica bila za 3,5 posto niža nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini porasla za 7,9 posto.

Bruto satnica je, pak, na mjesečnoj razini bila niža za 3,5 posto, a na godišnjoj je viša za 8,2 posto.

U ožujku je bilo 167 plaćenih sati, što je pet posto više nego u prethodnom mjesecu. Pritom je najveći broj plaćenih sati ostvaren u vodenom prijevozu (177), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (149).

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!