Proračun ovoga siječnja ubrao rekordan iznos trošarina

Autor: Jadranka Dozan , 11. veljača 2014. u 22:00
U siječnju se u proračun od trošarina slilo 1,17 milijardi kuna/Borna Filić/PIXSELL

Kao razlog prošlomjesečnog skoka prihoda od trošarina nameću se znatno veće količine izdanih markica.

Od ukupno 11-12 milijardi kuna, koliko državni proračun godišnje ubere od trošarina, siječanj je mjesec koji u godišnjem utršku u pravilu ima ispodprosječan doprinos.

No, ne i ovoga siječnja. Prema neslužbenim saznanjima Poslovnog dnevnika, prošli se mjesec na ime trošarina u državnu blagajnu slilo čak 1,17 milijardi kuna, a to je najveći siječanjski skor ikad.U prvom mjesecu lani, primjerice, u proračun se slilo 646 milijuna kuna trošarina, a četverogodišnji prosjek za siječanj iznosi 760 milijuna kuna. Trošarinski neuobičajeno izdašnom siječnju su, tvrde neslužbeni izvori, najviše pridonijele trošarine na duhanske proizvode, s tim da su one potkraj 2013. bile na razini mjesečnog prosjeka od tristotinjak milijuna kuna (u studenome 305 milijuna) pa vjerojatno nije posrijedi tek efekt poravnanja mjesečnih oscilacija.   Skok tih trošarina, kažu, nije objašnjiv ni efektom posljednjeg kruga povećanja trošarina na cigarete (sredinom 2013.) u okviru postepenog usklađivanja s minimalnim trošarinama koje zahtijeva zakonodavstvo EU.

Jer, u isto vrijeme tržište cigareta je u padu, a za 2013. taj se pad procjenjuje na približno 10 posto. Tako se kao razlog prošlomjesečnog skoka proračunskih prihoda od duhanskih trošarina nameću znatno veće količine markica koje obveznicima tih trošarina izdaje Ministarstvo financija nego što je to uobičajeno na mjesečnoj razini. Zašto bi, pak, duhanske kompanije eventualno stvarale odnosno povećavale zalihe, zasad nema konkretnog objašnjenja. Nismo ga uspjeli dobiti ni od tržišnog lidera, Tvornice duhana Rovinj u kojoj ne mogu komentirati tvrdnje o bogatu siječanjskom trošarinskom ulovu jer "nisu jedini sudionik na hrvatskom duhanskom tržištu". No, ni konkurenti nemaju ideju što bi moglo biti razlog.

Kako god bilo, zasad nema naznaka da bi u dogledno vrijeme mogla uslijediti nova runda 'sustizanja' tj. postupnog prilagođavanja minimalnim trošarinama EU koje je predviđeno do 2018. U planu proračuna za 2014. prihodi od trošarina projicirani su na 11,93 milijarde kuna ili tek malo više nego lani, a duhanske trošarine iznosom su druga najveća stavka trošarina. Dok one na naftne derivate godišnje donose oko 6 milijardi kuna, od duhanskih država ubere između 3,5 i 4 milijarde kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

A možda je ipak pao neki lanac “krijumčara cigareta”, iz Srbije i BiH (pogotovo, sada kada su protesti)? 😉

New Report

Close