Propuštena prilika za prilagodbu

Autor: Marija Crnjak , 12. svibanj 2015. u 22:01
Ministar Jakovina/Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Poljoprivreda u RH je na prekretnici, i ako se sad ne završe reformski zahvati koji su počeli, ne možemo očekivati da se stvari promijene.

Niz okolnosti, od gubitka Cfte i ulaska u Europsku uniju te otvaranja tržišta, pa sve do embarga na izvoz u Rusiju i ukidanja kvota za mlijeko, negativno je utjecalo na situaciju u hrvatskoj poljoprivredi koja je ujedno propustila priliku da se prilagodi novim tržišnim uvjetima u predpristupnom razdoblju, složili su se sudionici konferencije Snaga hrvatske hrane koja se održala u utorak u Maloj dvorani Lisinski u organizaciji Poslovnog dnevnika.  

 

3,9mlrd.

kuna vrijednost je prijavljenih projekata na Program ruralnog razvoja

Konferencija je okupila vodeće tvrtke i imena domaće prehrambene industrije i obrazovnih ustanova čija je uloga ključna u podizanju kvalitete sektora.  "Rezultati nisu sjajni, no analitičari se slažu da bolje niti nismo mogli očekivati, jer su i primjeri drugih zemalja pokazali da prilikom pristupanja EU nema rezultata preko noći, što pogotovo vrijedi za Hrvatsku koja se nije pripremila i nije iskoristila sredstva predpristupnih fondova kako bi spremnije dočekala nove uvjete. Poljoprivreda u RH je na prekretnici, i ako sad ne završimo reformske zahvate koje smo započeli, od okrupnjavanja zemljišta, sustava potpora, ako se ne udružimo u klastere i zadruge, i ne usvojimo nova znanja, ne možemo očekivati da se stvari promijene", istaknuo je u uvodnoj prezentaciji ministar poljoprivredeTihomir Jakovina.

Ministar je pritom istaknuo veliku važnost Programa ruralnog razvoja RH za razdovlje 2014.-2020. na koji se prijavilo čak 1280 projekata ukupne vrijednosti 3,9 milijarde kuna, što je daleko više od predviđenih iznosa.  Kao najjači europski izvoznik povrća, Nizozemska je jedan od svijetlih primjera Europske unije koja dobar dio svog uspjeha duguje tradiciji zadrugarstva dugoj gotovo 150 godina. Ad Klaassen, glavni tajnik nizozemskog udruženja Dutch Produce Association, pojasnio je domaćim proizvođačima brojne prednosti udruživanja, od boljeg plasmana na tržištu do rasta prodaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close