Propao izvoz hrvatskih traktora u Ganu

Autor: Darko Bičak , 01. prosinac 2008. u 22:00

Zbog iznenadne smrti ministra financija za vrijeme posjeta JAR-u upitan ugovor o 55 milijuna eura za bjelovarsku tvornicu poljoprivrednih strojeva

Iznenadna smrt ganskog ministra financija Kwadwa Baah-Wiredua, samo tjedan dana prije potpisivanja bankovnih jamstava za projekt uvoza bjelovarskih traktora, dovela je u pitanje ostvarenje posla dogovorenog sredinom lipnja.

Naime, bjelovarska tvornica poljoprivrednih strojeva Hittner potpisala je ugovor s predstavnicima tvrtke Ahaman Enterprises iz Gane o izvozu 4000 poljoprivrednih traktora Ecotrac 30 i 12.000 različitih poljoprivrednih priključaka. Uz svaki traktor dogovorena je isporuka više priključaka: prikolice, stražnje kosilice i pluga. Potpisan je desetogodišnji ugovor vrijedan 55 milijuna eura, s rokom isporuke traktora od pet godina, a pribroji li se tome i 25 milijuna eura od očekivane prodaje rezervnih dijelova za traktore i priključke stvarna vrijednost posla je 80 milijuna eura. O značaju ugovorenog posla za bjelovarsku tvrtku najbolje govori podatak da je u 2007. ostvarila ukupni prihod od 5,6 milijuna eura. Zamjenik direktora Hittnera Dinko Turk tvrdi da se usprkos iznenadnoj smrti ganskog ministra financija za vrijeme posjeta Južnoafričkoj Republici ništa ne mijenja i da izvoz hrvatskih traktora u Ganu nije doveden u pitanje. Eventualno će se, kaže, posao malo prolongirati zbog novonastale situacije. “Očekujemo da će se nova vlada formirati do kraja godine i da će posao biti završen kako je i planirano. Ugovor je potpisao ministar poljoprivrede, a ne ministar financija Baah-Wiredu, no jasno je da zadnju riječ u tako velikom projektu ima ministarstvo financija. Proizvodnja traktora za gansko tržište neće početi dok ne dobijemo bankovna jamstva”, kazao je Turk. U Hittneru za sada ne žele kalkulirati s posljedicama koje bi za njih imao neuspjeh ovog projekta od 55 milijuna eura. Ipak, određena sumnja postoji u bjelovarskom poduzeću jer je riječ o izvozu na nepredvidljivo afričko tržište.

Tvrtka Hittner je 2007. ostvarila ukupni prihod od 5,6 milijuna eura, što znači da bi ovim projektom ostvarila najmanje desetogodišnji prihod. Inače, ministar Kwadwo Baah-Wiredu, koji je umro krajem rujna za posjeta Južnoafričkoj Republici, bio je jedan od najnaprednijih financijskih stručnjaka u tom dijelu svijeta, što su potvrdile i međunarodne financijske institucije. Gana je ostvarivala godišnji rast BDP-a od šest posto i postala jedna od najperspektivnijih afričkih država. Formalnosti u vezi s financijskim jamstvima za posao s Hittnerom trebale su biti obavljene samo nekoliko mjeseci prije općih izbora u Gani, koji su planirani za 7. prosinca. Smrt ministra financija i izbori mogli bi uzdrmati dosadašnju stabilnost Gane, čemu može pridonijeti i činjenica da je lani uz gansku obalu pronađena nafta. Sada je pitanje hoće li ona nastaviti putem stabilnosti i prosperiteta, a ne kaosa i krvoprolića što se dogodilo u posljednjih 18 mjeseci u Nigeriji, Keniji i Zimbabveu. Direktor bjelovarske tvrtke Stjepan Hittner je prilikom potpisivanja ugovora s predstavnikom ganske tvrtke Ahaman Enterprises Alexom Adukom kazao da je u ovom projektu riječ o modelu zglobnog traktora Ecotrac 30, snage 22 kW, koji je 80 posto domaći proizvod. Hittner je rekao kako su se gosti iz Gane za hrvatski traktor odlučili zbog njegove kvalitete i jednostavnosti. Da bi ispunila ugovor za Ganu, bjelovarska tvornica mora povećati proizvodni kapacitet. Osim Gane za uvoz traktora zainteresirale su se i druge afričke zemlje, poput Alžira, Maroka i Jemena. Izvoz traktora i poljoprivredne mehanizacije mogao bi tako popraviti negativnu trgovinsku bilancu koju Hrvatska ima s Ganom. Tijekom deset mjeseci 2008. je, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, Hrvatska u Ganu izvezla robe i usluga u vrijednosti od 2,86 milijuna dolara, a istodobno je uvezla za 10,5 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close