Propao i natječaj za Hotele Plat, država mijenja uvjete!

Autor: Marija Crnjak , 30. rujan 2014. u 11:41
Grgo Jelavic/PIXSELL

Nakon Hotela Maestral, to je već drugi natječaj koji je propao zbog, kako je već pisao Poslovni dnevnik, nemogućih uvjeta koje je pred ulagače postavila država.

Od čak petnaest ulagača koji su u prvom krugu privatizacije pokazali interes za Hotele Plat, na natječaju za kupnju nije pristigla ni jedna jedina ponuda, objavio je Državni ured za upravljanje državnom imovinomNakon Hotela Maestral, to je već drugi natječaj koji je propao zbog, kako je već pisao Poslovni dnevnik, nemogućih uvjeta koje je pred ulagače postavila država koja je većinski vlasnik Hotela Plat. Sve je jasnije da će tako propasti i natječaj za Hotele Imperial Rab, čije su propozicije jednake kao za Maestral i Plat. 

Kako podsjećaju u DUUDI-u, pisma namjere za iskazivanje interesa za kupnju dionica Plata u ožujku je poslalo 15 investitora, među kojima su bili Agrokorova Karisma, navodno Grupa Lukšić, ali i Dubrovačka biskupija. Potencijalnim investitorima koji su dostavili pisma namjere u prvom krugu 31. srpnja poslani su pozivi za podnošenje obvezujuće ponude za kupnju dionica Društva. U pozivu upućenom potencijalnim investitorima definirana je početna cijena u iznosu od 99.995.364,00 kn.

Kako smo ranije pisali, ključna je odredba natječaja da se sva ulaganja moraju izvršiti iz vlastitih sredstava, što se tražilo i za Maestrale i Imperial Rab. Ulagači se stoga pitaju za koga su natječaji pisani, i zašto se dio ulaganja ne bi mogao pokriti kreditima, što je danas uobičajeno za tako velika ulaganja, i to uz postojanje Hrvatske banke za obnovu i razvitak koja prati upravo ulaganja u turizmu. Drugi kamen spoticanja na kojem će vjerojatno pasti i natječaj za Imperial Rab koji zavržava početkom listopada, zahtjev je prodavatelja da ulaganjem od minimalno 200 milijuna kuna sve kapacitete podigne na bar četiri zvjezdice. 

Rok za podnošenje obvezujućih ponuda za Plat bio je zaključno do 29. rujna 2014. godine do 14,00 sati. Tijekom trajanja poziva za podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju dionica Društva otkupljena je jedna ponudbena dokumentacija, ali nije dostavljena obvezujuća ponuda, budući potencijalni investitori koji su u prvom krugu iskazali interes nisu bili dužni u drugom krugu predati obvezujuću ponudu.

​U DUUDI-u pretpostavljaju da su tržišno procijenjena cijena navedenog Društva i uvjeti natječaja bili iznad definiranih očekivanja, te kaoi u slučaju Hotela Maestral, najavljuju da će Centar za restrukturiranje i prodaju ( CERP ) napraviti detaljnu analizu natječaja te sukladno Zakonu i Uredbi pristupiti pripremi novog natječaja.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Dubrovačka biskupija???

šta se muče sa natječajima,lijepo todoriću i karizmatiku daju plat za 1 kunu uz časnu pionirsku da će ih dokapitalizirati .ionako smo konzumlandia.

ma to se sve zapravo i nije htjelo prodati nego se skupa s brijunima čuva za ritz i waldorf astoriju. kad uhvate vremena da se jave.

Mi opet na svojim greskama “skupljamo iskustvo”. Pametni to rade na tuđim.

New Report

Close