Propali pregovori, štrajk u Mungosu se nastavlja

Autor: Poslovni dnevnik , 05. srpanj 2016. u 21:59
Tridesetak pirotehničara prosvjedovalo je u utorak ispred zgrade HCR-a u Sisku/N. Čutuk/PIXSELL

Sporan zahtjev za povećanjem bruto plaća sa 13 na 15 tisuća kn. Sindikati tvrde da problem nije novac nego – politika.

Kako predstavnici Štrajkaškog odbora za pregovora s Upravom Mungos razminiranja nisu postigli dogovor, veći dio pirotehničara nastavlja štrak započet u utorak. Njih tridesetak, koji su u utorak prosvjedovali ispred zgrade HCR-a u Sisku, i u srijedu će se okupiti na tom mjestu. Sporan je bio zahtjev koji se odnosio na povećanje bruto plaća sa 13 na 15 tisuća kuna.

Članovi Štrajkaškog odbora za stanje najviše okrivljuju vlasnika tvrtke, Vladu i MUP, koji se nisu očitovali o njihovim zahtjevima, već su teret prebacili na upravo imenovanog direktora, koji još nema ni pravo potpisa financijskih dokumenata.

"Uvjereni smo da korekcija plaća ne bi mogla uništiti poslovanje Mungosa. Na žalost, već 15 godina nemamo Vladu koja bi riješila problem razminiranja. Što je najgore, ove je godine za razminiranje osigurano 500 mil. kn, dosad najviše, pa bi bilo novca i za veće plaće", rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković, koji smatra da je razlog neprihvaćanja zahtjeva štrajkaša "političke prirode i utjecaj nekih centara moći". Rekao je da su sindikati za potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, koji jedna udruga poslodavaca uporno koči.  

"Upoznao sam Štrajkaški odbor sa stanjem u društvu, kao i s mogućim posljedicama štrajka na poslovanje. Na žalost, nisam mogao prihvatiti njihove zahtjeve jer nam to financijsko stanje u društvu ne dopušta. Tijekom dana ćemo učiniti projekciju koja će pokazati što bi moguće povećanje plaća značilo za naše poslovanje. Usuglasili smo se da pokrenemo akciju potpisivanja granskog kolektivnog ugovora, što bi trebalo biti ishodište za kolektivno pregovaranje i u drugim tvrtkama za razminiranje. No, koliko mi je poznato, Hrvatska udruga poslodavaca nije raspoložena za potpisivanje granskog kolektivnog ugovora", rekao je direktor Mungosa Damir Magdić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close