Pronalaženje posla je velik problem, a posebno vrlo osjetljivim skupinama

Autor: Majda Mikulandra , 30. siječanj 2018. u 22:00
Predsjednik Uprave Hrvatske lutrije Mario Musa

U Hrvatskoj lutriji trenutačno su zaposlene 52 osobe s invaliditetom i svi do jednog su sjajni radnici, ističe prvi čovjek Hrvatske lutrije.

Ponosni smo što se prikučujemo ovakvim projektima te vjerujemo da svi zajedno možemo odagnati predrasude odnosno raditi na uključivanju osoba s invaliditetom u naše društvo. Pronalaženje posla za mlade ljude je velik problem, a  još većim postaje ako se radi o osobama s invaliditetom ili pak osobama slabijeg materijalnog statusa. U oba slučaja riječ je o vrlo osjetljivim skupinama koje se zbog stereotipa ili predrasuda teže ravnopravno uključuju u društvo. I zato svima kojima život nije pružio jednaku startnu poziciju treba pomoći da se što lakše uključe u hrvatsko društvo, da pronađu poslove i da se realiziraju kao osobe. Bez ovakvih projekata trebalo bi više vremena da se proširi društvena svijest  kako mladi spomenutih skupina imaju ista prava, potrebe i želje baš poput ostalih ljudi", govori o motivima uključenja Hrvatske Lutrije u projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' predsjednik Uprave Hrvatske lutrije Mario Musa.

Hrvatska Lutrija se kao poslodavac u projekt uključila prije četiri godine. Otad svake godine u ovoj kompaniji prenose studentima znanja i dugogodišnje poslovno iskustvo, a istodobno im omogućavaju da steknu praktična poslovna znanja i vještine kako bi u budućnosti ostvarili što uspješnije poslovne karijere.  "Dobivanje radne prakse danas je ključno za stalno zaposlenje, a projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' je prilika za radnu praksu mladima s invaliditetom koji su i dalje društveno marginalizirana skupina. 

Senzibiliziranje društva
Upravo je to jedan od razloga zašto je potrebna sinergija akademske zajednice i tvrtki koje im tu praksu mogu omogućiti. Smatramo da su ljudi temeljni preduvjet uspješnosti poslovanja, ključni  faktor i najvažnija karika u poslovnim procesima. Stoga, izuzetnu pozornost posvećujemo ljudskim resursima jer kroz zadovoljne ljude stvaramo bolje društvo u cjelini.   

Naša je praksa, i izvan ovakvih medijskih akcija, senzibiliziranje društva na poticanje izjednačavanja prilika pri objavi i provedbi natječaja za popunjavanje otvorenih radnih mjesta otvorenost i mogućnost prijave svih koji udovoljavaju uvjetima natječaja, a sukladno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, kod selekcijskog se postupka daje prioritet osobama s invaliditetom pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima za propisana radna mjesta. U Hrvatskoj lutriji trenutačno su zaposlene 52 osobe s invaliditetom, od radnih mjesta u prodaji do radnih mjesta različitih sektora i službi ovisno o mogućnostima i stupnju invaliditeta. Sve do jednog su sjajni radnici", ističe Mario Musa i dodaje kako su do sada i sa studentima imali samo lijepa iskustva jer je riječ o izuzetno marljivim i vrijednim mladim ljudima kod kojih u odnosu prema poslu i shvaćanju obaveza nema razlike u odnosu na stalno zaposlene.

Takav su dojam ostavile i studentice Zrinka i Ana. Zrinka Filipić studira na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije, a Ana Bulut međunarodno poslovanje na Međunarodnom sveučilištu Libertas. Obje su sretne što su dobile priliku da se okušaju u poslovnom okruženju, pokažu i dokažu kao kvalitetne radnice i da primijene znanja koja su stekle na fakultetu. "Na praksi u Hrvatskoj lutriji iskazala sam želju za upoznavanjem poslova s područja ekonomije. 

Odlično poslovno okruženje
Kolegiji iz tog područja bili su mi zanimljivi na fakultetu, te sam htjela vidjeti kako to izgleda u praksi. Izašli su mi u susret pa sam praksu, kao i Ana, odradila u Sektoru financija i računovodstva. Bilo mi je zanimljivo i korisno. Mentorice su mi svakodnevno davale konkretne radne zadatke koji su na kraju činili cjelinu. Praksa je bila dobro pripremljena, osigurani su dobri uvjeti za rad, a poslovno okruženje je izvrsno. Prihvatili su me odlično. Svi su pristupačni i spremni pomoći", priča o svom iskustvu u Hrvatskoj lutriji Zrinka, a Ana Bulut, koja dijeli njezino mišljenje, dodaje kako će im ovo iskustvo itekako dopuniti teorijsko znanje koje su stekle na fakultetima.

"Riječ je o sjajnim djevojkama koje su sve svoje obaveze shvatile i više nego ozbiljno te svojim radom i obavljanjem zadataka doprinijele redovnom poslovanju naše tvrtke. U Sektoru financija i računovodstva upoznale su se s ciljevima i poslovima Sektora, a vjerujem da su mnogo naučile i u praktičnom radu", ističe predsjednik Uprave Mario Musa. Obje djevojke nakon diplome žele posao u poslovnoj sredini koja će imati pozitivan stav prema osobama s invaliditetom kako bi mogle ravnopravno sudjelovati s ostalim zaposlenicima u radu te buduće tvrtke i doprinositi njezinu poslovnom uspjehu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close