Promoviranim učiteljima plaće će rasti 13, odnosno 20 posto

Autor: Poslovni.hr , 25. travanj 2014. u 14:58
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Izazovi koji se stavljaju pred odgojitelje, učitelje, nastavnike i stručne suradnike svakim danom su sve veći”.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje upriličili su danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici svečanu promociju odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika koji su ponovno izabrani u zvanje mentora i savjetnika, priopćeno je iz agencije.

Priopćenje prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Odluku o ponovnom izboru u zvanje mentora i savjetnika dobilo je 502 odgojno-obrazovnih radnika iz predškolskih ustanova (53), osnovnih škola (270) te srednjih škola i učeničkih domova (179). Napredovanjem u zvanje želi se nagraditi najbolje u sustavu, simbolično ovom svečanom promocijom, a u materijalnim pravima povećanjem plaća. Uz postojećih 7 posto mentorima i 12 posto savjetnicima, promoviranim će plaće rasti dodatnih 6, odnosno 8 posto. Naime, nedavnom Odlukom Vlade o koeficijentima složenosti poslova u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima koeficijent za izračun plaća mentorima povećao se za 6 posto, a savjetnicima 8 posto. U sustavu odgoja i obrazovanja je 65 tisuća odgojno obrazovnih radnika, a promoviranih mentora i savjetnika negdje oko 5 tisuća. 

Odluku o ponovnom izboru u zvanje promoviranima su uručili Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje i Sabina Glasovac, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta. – Vlada RH je na prijedlog resornog ministarstva posebnom uredbom povećala koeficijent za izračun plaća mentorima i savjetnicima, za 6 i 8 posto, te je to uz ranija uvećanja, 13 odnosno 20 posto. Znam da vaš posao nije uvijek u dovoljnoj mjeri materijalno valoriziran, ali zasigurno novi put našeg ministarstva da vrednuje i nagrađuje najbolje bit će vam motivacija da i dalje radite kvalitetno kao i do sada – naglasio je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.
Posao učitelja i nastavnika puno je više od posla, to je poziv kojem se čovjek svakodnevno predaje i koji je suočen sa sve više izazova.

-Izazovi koji se stavljaju pred odgojitelje, učitelje, nastavnike i stručne suradnike svakim danom su sve veći. Ne samo u obrazovnom smislu kada govorimo o reformama koje su u tijeku, nego u odgojnoj ulozi škole. Osim što učenicima morate pružiti mogućnost da steknu znanja i vještine, isto tako svakodnevno im pomažete da steknu neke životne, moralne vrijednosti kako bi sutra postali samostalni odgovori i časni profesionalni ljudi . Vi im svojim primjerom pokazujete kako niste stali nakon diplome, nego ste kontinuirano ulagali u svoj profesionalni i osobni razvoj – istaknula je Sabina Glasovac , naglasivši da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji sa strukom raditi na unapređenju sustava napredovanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close