Promjena stava? HDZ-ovac glasao ‘za’ zakon o švicarcima

Autor: Poslovni.hr/H , 15. rujan 2015. u 14:23
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija

Vladajući saborski zastupnici su Vladi dali bezrezervnu potporu u nakani da sve kredite u ‘švicarcima’, bez obzira na vrstu i rok trajanja, konvertira u eure.

Saborski Odbor za zakonodavstvo u utorak je podržao Vladine zakonske prijedloge kojima se položaj korisnika kredita u 'švicarcima' kani izjednačiti s položajem u kojem bi se našli da su kredite uzimali u eurima, a uz zastupnike iz vladajuće koalicije 'za' je glasovao i HDZ-ov Davor Miličević.

Vladajući saborski zastupnici su Vladi dali bezrezervnu potporu u nakani da sve kredite u 'švicarcima', bez obzira na vrstu i rok trajanja, konvertira u eure. Konverzija se ne bi odnosila na kredite koji su redovito ili prijevremeno otplaćeni.

Vladini zakoni (izmjene zakona o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju) pokazuju kako se donose zakoni u interesu građana, zorno govore da banke više nisu autori zakona koji se tiču banaka i bankarstva, ustvrdila je Ingrid Antičević Marinović (SDP).

"Tim se zakonima praktično rehabilitira država", rekla je SDP-ova zastupnica, uvjerena da će se njihovim donošenjem banke morati ponašati drugačije nego do sada, kad su se ponašale po načelu 'profit je naš, rizik vaš'.

Zakoni otvaraju novi put, smatra Marinović na čiju je inicijativu Odbor izglasao amandman koji propisuje novčane kazne (od 80 tisuća do 200 tisuća kuna) za banke koje se ne budu držale 'slova zakona, odnosno odbiju konverziju.

Vladine prijedloge hvali i Peđa Grbin (SDP), vjeruje da su "proporcionalni, u skladu sa pravom EU i Republike Hrvatske".

SDP-ovci tvrde da se ne treba plašiti najava o utuživanju Hrvatske, odnosno zahtjeva za arbitražom.

"Jutros sam dobio dopis Reiffaisen banke da će pred međunarodnim institucijama pokrenuti sporazum za rješavanje investicijskih sporova, pa kako im (zbog kratkoće vremena) nisam stigao odgovoriti ovim putem im poručujem – 'neće moći' ", rekao je Grbin. Tumači kako su i Hrvatska i Austrija članice EU, pa se investicijski sporovi rješavaju u redovnom postupku i pred nacionalnim sudovima.

Srđan Gjurković (HNS) kaže da se ponuđenim rješenjima osiguravaju najveće ustavne vrednote – jednakost i pravednost. Radi se o 53.000 kredita i 200. 000 pogođenih građana, a to je društveni problem, dodaje HNS-ovac.

Zakone podržava i Josip Kregar iz stranke Naprijed Hrvatska, ali upozorava da je velik rizik da dana obećanja ostanu puka deklaracija iz predizbornog vremena.

Strahuje da bi moglo doći do pravnog osporavanja rješenja za švicarce. 'Brine me mogućnost da ovaj zakon bude osporen pred Ustavnim sudom', kaže zastupnik.

Vladini prijedlozi dobili su potporu vladajuće koalicije i HDZ-ova Miličevića, Kregar je bio suzdržan.

Komentirajte prvi

New Report

Close