Prometni Master planovi za Jadran

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2017. u 22:00
Foto: Željko Mršić / Pixsell

Idućih mjeseci slijedi raspisivanje natječaja za još 3 Masterplana, vrijedna 37 milijuna kuna, za Bjelovarsko-bilogorsku, Sisačko-moslavačku te zajedno Grad Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric potpisali su u srijedu tri ugovora o dodjeli 19,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te Gradu Zadru za izradu prometnih Masterplanova funkcionalnih regija Sjeverni Jadran, Srednja Dalmacija i Sjeverna Dalmacija.

Ukupna vrijednost ta tri ugovora je 22,7 milijuna kuna. Idućih mjeseci slijedi raspisivanje natječaja za još 3 Masterplana, vrijedna 37 milijuna kuna, za Bjelovarsko-bilogorsku, Sisačko-moslavačku te zajedno Grad Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju. “Riječ je o strateškim dokumentima koji će definirati smjer razvoja prometa u funkcionalnim regijama i područjima koje međusobno prometno gravitiraju”, kazao je Butković. Ovakvi masterplanovi omogućavaju uporište za sve buduće prometne projekte i ubrzavaju im pripremu, te povećavaju vjerojatnost financiranja iz fondova EU.

Još ove godine očekuju se ugovori o cestovnoj povezanosti s južnom Dalmacijom, tj. izgradnja Pelješkog mosta, od 420 milijuna eura, potpisivanje ugovora o izgradnji terminal za pretovar rasutih tereta u Osijeku, vrijedan 17,3 milijuna, te ugovor za izradu srednjeročnog plana razvoja vodnih puteva luka unutarnjih voda, od 2017. do 2027., vrijedan 16, milijuna eura. I u željeznici su u planu veliki projekti, ugovor za razvoj infrastrukture na pruzi Zaprešić-Zabok, od 80 milijuna eura, te za rekonstrukcije pruge Vukovar-Vinkovci, težak 70 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close