Promet industrije u kolovozu u padu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2014. u 16:11
Foto: Ivica Galović / Pixsell

Ukupni desezonirani promet industrije u Hrvatskoj u kolovozu je u usporedbi sa srpnjem smanjen za 3,1 posto.

Ukupni desezonirani promet industrije u Hrvatskoj u kolovozu je u usporedbi sa srpnjem smanjen za 3,1 posto, a pad se bilježi i na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji kolovoz promet industrije je, kalendarski prilagođen, manji za 1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Ponovni pad prometa industrije uslijedio je nakon što je u prethodna dva mjeseca, srpnju i lipnju, zabilježen rast prihoda od prodaje industrije i na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Po podacima koje je danas objavio Državni zavod za statistiku, na mjesečnoj razini, u kolovozu u odnosu na srpnja, na domaćem tržištu je zabilježen pad prometa industrije za 2,1 posto, a na stranom tržištu pad za 6,4 posto.

Na godišnjoj razini na domaćem je tržištu ostvaren pad prometa industrije za 0,9 posto, a na stranom tržištu znatno veći pad, za 6,3 posto.

I na mjesečnoj i na godišnjoj razini bilježi se pad vrijednost ukupnog prometa, odnosno prihoda od prodaje, po svim glavnim industrijskim grupacijama.

Tako je u kolovozu u usporedbi sa srpnjem ukupna prodaja kapitalnih proizvoda manja za 16,8 posto, energije za 9,2 posto, intermedijarnih proizvoda 6,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,3 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 2,2 posto.

U kolovozu ove u usporedbi s kolovozom prošle godine promet kapitalnih proizvoda manji je za visokih 16,3 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju manji za 6,8 posto, energije 2,8 posto, intermedijarnih proizvoda za 2,2 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju manji je za 0,7 posto.

Po podacima DZS-a, na godišnjoj je razini promet industrije rastao u tri mjeseca – siječnju, lipnju i srpnju, pri čemu je najviše porastao u lipnju, za 7,1 posto, dok je ostalih pet mjeseci padao, najizrazitije u svibnju, za 12 posto.

Kumulativni podaci pokazuju da je promet industrije u prvih osam mjeseci ove godine smanjen za 1,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close