Promet industrije smanjen za 8,9%

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2014. u 21:59
Godišnji minus rezultat pada prodaje od 5,4% na domaćem tržištu, vani blagi rast/FOTOLIA

Statistika za studeni 2013.

Ukupni desezonirani promet hrvatske industrije u studenome 2013. pao je u odnosu listopad za 5,3 posto, dok je na godišnjoj razini smanjen za 8,9 posto, pokazuju prvi podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Od početka prošle godine do kraja studenoga ukupno je promet u industriji smanjen 4,5 posto, pri čemu pad prodaje na domaćem tržištu iznosi 5 posto, dok je prodaja na inozemnim tržištima smanjena za 4,1 posto.Na pad prometa na godišnjoj razini utjecao je pad prodaje od 5,4 posto na domaćem tržištu, dok je promet na stranim tržištima zabilježio blagi porast, od 0,1 posto. U tom je razdoblju najviše (28%) pala prodaja energije, a slijede trajni proizvodi za široku potrošnju s padom od 9,6 posto.

Pad prodaje na godišnjoj razini bilježi se i kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju (6,6%), intermedijarnih proizvoda (4%), kao i kod kapitalnih (0,6%). Na mjesečnoj razini ukupan promet energijom smanjen je za 11,7 posto, a promet kapitalnih proizvoda za 10,8 posto. Znatno umjerenije smanjena je prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju (1,5%) te inetermedijarnih proizvoda (0,9%), dok je ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju povećana za 0,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close