Projektima nerazvijenih područja 101 milijun kuna

Autor: Marija Crnjak , 21. svibanj 2019. u 22:00
Ministrica je uručila 370 novih ugovora/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ministarstvo je u protekle dvije godine sufinanciralo gotovo 1500 projekata u ukupnom iznosu većem od 420 milijuna kuna.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u utorak je uručilo 370 novih ugovora za sufinanciranje projekata ulaganja u infrastrukturu na potpomognutim i brdsko-planinskim područjima, ukupne vrijednosti 101 milijun kuna. 

Na objavljene pozive u veljači i ožujku pristiglo je 458 zahtjeva za projekte u Programu održivog razvoja, odabrano je 300 projekata koji će dobiti 76 milijuna kuna, a od 84 zahtjeva za Program podrške brdsko-planinskim područjima odabrano je 70 projekata koji će se sufinancirati s 25 milijuna kuna.  Ministrica Gabrijela Žalac istaknula je kako je Ministarstvo u protekle dvije godine kroz različite nacionalne programe sufinanciralo gotovo 1500 projekata u ukupnom iznosu većem od 420 milijuna kuna u jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

"Projektni prijedlozi koji nisu odabrani u prvom krugu nalaze se na rezervnim listama, te će i njima biti sukcesivno dodijeljeno sufinanciranje ukoliko se postignu uštede na odabranim projektima ili se do kraja godine osiguraju dodatna sredstva za Programe.

 

Žalac

Projekti koji sada nisu odabrani nalaze se na rezervnim listama.

Programi će se i dalje nastaviti u skladu s osiguranim sredstvima i obuhvatit će pripremu projekata za novo proračunsko razdoblje 2021.-2027.", pojasnila je Žalac. Inače, Ministarstvo je za projekte koji pridonose razvoju potpomognutih i brdsko-planinska područja, unutar svog proračunska osiguralo ukupno 419,5 milijuna kuna kroz tri proračunske godine.

Usto, u siječnju su doneseni Zakon o potpomognutim područjima i novi Zakon o brdsko-planinskim područjima, kako bi se pomoglo područjima na kojima živi čak trećina stanovnika RH. "Program održivog razvoja lokalne zajednice za naše male sredine je izuzetno značajan, osobito za razvoj i izgradnju infrastrukture koja podiže kvalitetu života naših stanovnika. Za nas su ti iznosi značajni i omogućuju nam da pokrenemo važne projekte za ostvarenje zacrtanih ciljeva te pri planiranju proračuna računamo na sredstva iz programa", izjavila je gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević. 

Komentirajte prvi

New Report

Close