Projekt za razvoj goranske poljoprivrede i turizma

Autor: Poslovni dnevnik , 31. siječanj 2017. u 22:00
U dijelu kompleksa održavaju se edukacije/G. K./PIXSELL

Vrijednost projektnog prijedloga je 14 milijuna kuna, županija osigurava 1,4 mil. kuna.

Primorsko-goranska županija vlasnik je kompleksa u Staroj Sušici s oko četiri hektara zemljišta, kojeg namjerava usmjeriti u razvoj poljoprivrede, edukaciju o uzgoju i preradi voća te u razvoj turističkih i sportskih sadržaja, pa je izrađen projektni prijedlog kojim će se projekt Stara Sušica kandidirati za sredstva iz EU fondova.

Prema podacima iz županijske uprave, dio cjelovita projekta Stare Sušice kandidirat će se na raspisani poziv za dostavu projektnih prijedloga u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." za očuvanje, zaštitu, promicanje i razvoj prirodne baštine. Vrijednost projektnog prijedloga je 14 milijuna kuna, procijenjeno je da se na poziv može prijaviti oko osam milijuna kuna, a županija bi tijekom provedbe projekta trebala osigurati oko 1,4 milijuna kuna. Županijski kompleks u Staroj Sušici sada koristi županijski Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Pripremljenim projektnim prijedlogom planira se korištenje prostora cijelog kompleksa u Staroj Sušici, a glavna je zamisao projekt ostvariti kao spoj ekološki usmjerene poljoprivrede i izletišta, uz edukativne programe o poljoprivredi i očuvanju prirode. Lani je uređena upravna zgrada postojećeg centra, a na okolnom zemljištu posađen je matičnjak autohtonih sorti jabuka i krušaka.

Ove godine planira se sadnja bobičastog voća. Izrađuje se i dokumentacija za pogon za preradu voća i džemova i punionicu meda te za uređenje zgrade za edukaciju i preradu voća. Uspostavljena je i suradnja s Agronomskom fakultetom iz Zagreba. U dogovoru sa stručnim službama u tijeku je priprema organizacije dežurstva Savjetodavne službe u sektoru poljoprivrede i šumarstva te Lokalne akcijske grupe na edukaciji i informiranju poduzetnika. Projekt je podijeljen na tri skupine, od kojih su prve poljoprivredne aktivnosti.  U turističkom dijelu projekta planira se osnivanje Goranskog sela. Projekt obuhvaća i socijalno poduzetništvo budući bi se razvoj dijela kompleksa usmjerio u poboljšanje skrbi za osobe s posebnim potrebama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close