Projekt ugradnje solara uvjet je za potpore kućanstvima

Autor: Poslovni dnevnik , 12. rujan 2019. u 21:59
Dubravko Ponoš/Duško Jaramaz/PIXSELL

Šef FZOEU-a pojasnio kriterije sufinanciranje fotonaponskih elektrana za koje se izdvaja 20 milijuna kuna.

Sufinanciranje građanima omogućuje kraći rok povrata investicije, koja je zasad još uvijek visoka, ali se dugoročno itekako isplati.

Tim je riječima čelnik  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš najavio natječaj kojim se stanovništvu nude poticaji za ugradnju fotonaponske elektrane na obiteljskim kućama, a koji, kako je Poslovni dnevnik već bio najavio, starta za pet dana.

Ponoš je jučer precizirao i neke od kriterija za odobravanje sufinanciranja pa će, istaknuo je, uvjet za odobrenje novca Fonda biti i glavni projekt kojeg je izradio ovlašteni inženjer elektrotehnike koji će građani morati priložiti uz svoje prijave koje se primaju od 18. rujna.

Ponoš ističa i kako će biti obavezan i stručni nadzor nad radovima. U natječaju za koji je ukupno izdvojeno 20 milijuna kuna moći će sudjelovati (su)vlasnici  legalnih obiteljskih kuća u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 četvornih metara. 

"Ovisno o lokaciji, građani će za solarne sustave i nadzor moći dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna", istaknuo je Ponoš, dodajući kako broj takvih sustava u Hrvatskoj trenutno nije velik.

Međutim, nada se kako će program financiranja pomoći da se taj broj značajnije poveća. Inače, zahtjev je moguće poslati preporučenom poštom ili ga osobno donijeti u Fond. Poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava ili najkasnije do kraja godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close