Projekt povezivanja 40.000 OPG-ova

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 04. studeni 2015. u 22:00
Antun Marodi, poduzetnik iz Međimurja/ Petar Glebov/PIXSELL

Poljoprivredna renesansa.

Antun Marodi, poduzetnik iz Međimurja koji se 30 godina bavi otkupom, sušenjem i skladištenjem žitarica, poručuje da treba napraviti hitnu promjenu u domaćoj poljoprivredi, posebno zato jer se posljednjih godina sve više ljudi iseljava iz Slavonije i drugih krajeva gdje ima plodne zemlje.

Zamisao je da se pojedini poljoprivrednik usmjeri na uzgoj jedne kulture, da se svakome omogući navodnjavanje, te da se postavi dovoljan broj hladnjača za pospremanje obrađenih kultura. Odnosno – da se ujedini projekt okrupnjavavanja, navodnjavanja, te otkupnih stanica i hladnjača. Investicija se velikim dijelom može financirati iz sredstava EU, a osim za domaće proizvođače, proizvodi bi se plasirali i izvan zemlje, tim više što interes već dulje postoji od kupca iz Saudijske Arabije. Povrće je ionako deficitiran proizvod u EU i Bliskom istoku.

"Projekt bi se trebao pokrenuti već kroz godinu dana, jer se na njegovog razradi radi godinama, interes tvrtki za taj projekt postoji, a kroz njega bi se moglo uključiti oko 40.000 OPG-ova", kaže Marodi. Projekt je predstavljen HDZ-u koji ga je i prihvatio kao jedan od strateških projekata u poljoprivrednoj politici koju će provesti ako dođe na vlast.

Investicija je zamišljena na način da se osnuje jedna noseća velika tvrtka u koju bi vlasnički uz domaće tvrtke mogao ući i strani kapital i koja bi djelovala na području određene županije te koja bi poslovala s nizom manjih tvrtki koje će imati svoje poslovnice i okupljati svoje kooprerante. Prema procjeni samo na području Međimurja moguće je dogovoriti proizvodnju povrća na od deset do 15 tisuća ha navodnjavanog poljoprivrednog zemljišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close