Projekt podupiremo jer ne ukazuje samo na problem, već nudi i rješenje

Autor: Majda Mikulandra , 30. siječanj 2018. u 22:00
Josip Držaić

Karla Čurin smatra da ovakvi projekti doprinose osobama s invaliditetom da steknu što bolji status, a studente dodatno motiviraju i ‘guraju’ k višim ciljevima.

URIHO je Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' odlučila je poduprijeti svojim aktivnim sudjelovanjem.

"Projekt podupiremo jer podiže razinu društvene svijesti o potrebi ravnopravnog uključivanja osoba s invaliditetom i mladih slabijeg imovinskog statusa na tržište rada, kao i spoznaje o njihovim radnim i socijalnim vrijednostima. Projekt podupiremo jer ne ukazuje samo na problem koji postoji, već nudi i rješenje. Njegova je vrijednost u činjenici da motivira poslodavce da daju mogućnost mladim osobama za stjecanje radnog iskustva koje im uistinu može zlata vrijediti. Studentsku praksu smatramo osobito važnom u formiranju osobne i radne ličnosti svakog pojedinca. Ovo je ujedno i prilika poslodavcima za poticanje društveno odgovornog ponašanja u području ljudskih potencijala", smatra ravnatelj URIHO-a Josip Držaić.

S obzirom na to da danas bilježimo visoku stopu nezaposlenosti, kako na globalnoj, tako i na lokalnoj razini, kažu u URIHO-u, položaj osoba s invaliditetom je zato dodatno otežan.  Studentsku praksu smatraju vrlo značajnom jer stvara preduvjete za integraciju u radnu sredinu i razvoj vještina koje će im u budućnosti pomoći kod zapošljavanja. Radna praksa je način na koji im naša ustanova može izaći u susret i rado to činimo. Od studenata očekujemo ozbiljnost, odgovornost te proaktivan pristup poslu i radnim zadacima. Nudimo im stjecanje radnog iskustva u dinamičnoj i ugodnoj radnoj atmosferi te dajemo mogućnost da stečeno teorijsko znanje primijene u praksi i tako dobiju jednu novu dimenziju područja koje ih zanima, ističe ravnatelj Josip Držaić.

 

Čurin

Najviše sam se naučila timskom radu i svladavanju mogućih prepreka u procesu dizajniranja.

Za Karlu Čurin, studenticu na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, njezine mentorice i svi zaposlenici koji su s njom bili u neposrednom poslovnom kontaktu, imaju samo riječi hvale. Svojom odgovornošću i predanošću poslu, Karla je vrlo brzo ostavila pozitivan dojam."Karla je tijekom prakse pokazala  entuzijazam, volju i želju za upoznavanjem svih proizvodnih jedinica URIHO-a od keramike, metala, tiska do tekstila i kože. Nakon početnog 'uhodavanja' ubrzo se vrlo dobro snašla u radnom okruženju i ostavila dojam odgovorne, pouzdane i savjesne osobe. Karla Čurin jednako je tako zadovoljna poslovnim okruženjem u kojemu je obavila studentsku praksu. "Najviše sam se naučila timskom radu i svladanju mogućih prepreka u procesu dizajniranja. Nisam samo dizajnirala tekstil, već sam imala priliku iskušati i druge vrste dizajna, kao npr. grafički dizajn koji i sama učim u slobodno vrijeme pa mi je to veliki plus, jer sam u praksi imala prilike steći znanja i izvan svoje buduće struke. Što se tiče poslovnog okruženja, svi kolege, prvenstveno dodijeljena mi mentorica, bili su susretljivi prema meni i s osmijehom spremni prenijeti mi svoja znanja, a isto tako su bili otvoreni za realizacije mojih dizajnerskih ideja. Ovakav oblik prakse dao mi je kvalitetno iskustvo u dizajnu, što će mi dobro doći u budućnosti kada se budem zapošljavala, ali najvažnije mi je da sam stekla uvid u konkretni poslovni svijet moje struke", kazala je Karla Čurin.

Kao studentica s invaliditetom, Karla od srca podupire ovaj projekt Poslovnog dnevnika jer smatra da ovakvi projekti itekako doprinose osobama s invaliditetom da steknu što bolji status pri uključivanju na tržište rada, a studente dodatno motiviraju i na neki način 'guraju' k višim ciljevima.  Tako je i ona, s visokom dozom osobne motivacije, odlučna u želji da i dalje stječe nove sposobnosti i znanja, primjerice iz grafičkog dizajna, kako bi se stalno nadograđivala u struci.

 

Dražaić

Studentsku praksu smatramo osobito važnom u formiranju osobne i radne ličnosti svakog pojedinca.

"A što ću nakon diplome? Ideja imam napretek, s realizacijom nekih sam već počela, jer najbolje je započeti kao student, optimistično i tajanstveno", zaključila je Karla Čurin. Položaj osoba s invaliditetom u našem društvu ovisi o cijelom nizu čimbenika koji moraju zajednički djelovati. Razvoj novih modela profesionalne rehabilitacije, obrazovanje osoba s invaliditetom u skladu sa zahtjevima tržišta rada primjenom poticajnih mjera za zapošljavanje i podizanje svijesti javnosti i poslodavaca o kompetencijama i radnim mogućnostima osoba s invaliditetom, preduvjeti su za njihovo aktivno uključivanje u društvenu i radnu sredinu. Samo zajedničkim djelovanjem svih dionika ostvarit će se primarni cilj – zapošljavanje osoba s invaliditetom i njihovo ravnopravno uključivanje u sve segmente društva, poručuju iz URIHO-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close