Projekt od milijardu kuna: Posao u Hrvatskoj pronaći će 7500 žena starijih od 50 godina

Autor: Poslovni.hr , 19. ožujak 2018. u 10:22
Foto: Thinkstock

Ministarstvo do ljeta planira potpisati sve ugovore s jedinicama lokalne i regionalne samouprave i isplatiti svih milijardu kuna za program.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava zatvorilo je prošli četvrtak natječaj za projekt “Zaželi”, ukupno vrijedan čak milijardu kuna, a preko kojeg se iz Europskog socijalnog fonda financiraju nezaposlene žene starije od 50 godina za poslove skrbi o starijim osobama u kućanstvima i osobama u potrebi.

Kako piše Jutarnji list, natječaj je zatvoren zbog ogromnog broja prijava koje su stigle, odnosno dosegnut je limit od 105 posto ukupno raspoloživih sredstava.

Ovo je ujedno i najveći projekt koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 85 posto, a ostatak je osigurala država u proračunu.

Ministarstvo do ljeta planira potpisati sve ugovore s jedinicama lokalne i regionalne samouprave i isplatiti svih milijardu kuna za program.

Projekt je doista ispunio sva očekivanja, i više od toga, jer se prvo planiralo podijeliti 400 milijuna kuna, u veljači su sredstva zbog velikog interesa narasla na čak milijardu kuna, pa će se time obuhvatiti 7500 žena u čak 30.000 domaćinstava u ruralnim područjima i na otocima.

Uz minimalnu plaću koju žene primaju, država osigurava i troškove prijevoza, kao i kupnju bicikla u vrijednosti do 1500 kuna te još 7000 kuna za edukaciju, a kućanstva u kojima žene rade dobivaju 200 kuna mjesečno za higijenske potrepštine. Ovo je najveći projekt iz ESF-a, a kako je riječ o izvornom hrvatskom projektu, sada su i druge države EU zainteresirane za provedbu.

Komentirajte prvi

New Report

Close