Projekt na Srđu može ići, kaže ministar

Autor: Josipa Ban /VLM , 09. travanj 2013. u 22:00
FOTOLIA

Investitor mora paziti kako će smanjiti broj napasnika.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izdalo je rješenje o prihvatljivosti sportsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem na Srđu.Pozitivno rješenje izdano je nakon što je Povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš  još u ožujku donijelo pozitivno mišljenje o projektu na Srđu koji je u Dubrovniku izazvao brojne kontroverze i raspisivanje referenduma.

Hrvoje Dokaza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, naglasio je da će invistitor, tvrtka Razvoj golf, morati poštivati stroge mjere zaštite okoliša i ekološke mreže. "Po rješenju Ministarstva nositelj zahvata je dužan osigurati provedbu spomenutih mjera te rezultate praćenja stanja okoliša dostavljati Agenciji za zaštitu okoliša", objasnio je. Zahtjevi su, dodao je, brojni te se odnose na zaštitu vode, tla, zraka, flore i faune, kulturne i povijesne baštine. Ide se dotle da  će, primjerice, investitor morati paziti da uklanja stabla prije gniježđenja ptica ili tek kad mladi odlete iz gnijezda, a bude li se za smanjenje brojnosti komaraca koristio "insektivnornim ribljim vrstama" (!?) mora to provoditi "neinvazivnim vrstama u skladu sa zakonskim propisima".

"Rješenje Ministarstva je definitivan znak da se ide u projekt Srđ", istaknuo je Dokaza. Međutim, o njegovoj će sudbini uskoro, 28. travnja, odlučivati Dubrovčani na referendumu kad će se očitovati jesu li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima. Na projekt golfa na Srđu osvrnula se u utorak i Anka Mrak-Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, istaknuvši kako nije dobro kad se vraćaju na početak prostorni planovi koji su prošli javnu raspravu.

Komentirajte prvi

New Report

Close