Projekt gradnje KBC Rijeka nije se pomaknuo s mjesta

Autor: Marija Brnić , 17. prosinac 2014. u 13:54
Ugovor o realizaciji JPP-a potpisan je prije godinu dana; Rajko Ostojić i Veljko Obersnel/N. Pavletić/PIXSELL

Odluka kasni dva mjeseca, ponuđači nisu obaviješteni o ishodu natječaja pa je čak i valjanost ponuda istekla te su moguće tužbe.

Jedan od većih investicijskih projekata u Hrvatskoj, 3,2 milijarde kuna vrijedan JPP gradnje bolničkog kompleksa KBC Rijeka, u ovoj godini nije se pomaknuo s lani svečano ugovorenih okvira projekta na relaciji Grad, KBC i Ministarstvo zdravstva.

Tim je ugovorom ministarstvo preuzelo ovlasti javnog partnera za projekt, a za kojeg će provođenje svih aktivnosti obavljati Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI). No, prvi zadatak bilo je pronalaženje savjetnika, u veljači je raspisan natječaj uz procjenu vrijednosti posla od 3 milijuna kuna, ali je poništen zbog nezadovoljstva uvjetima dvije ponude. U svibnju je ponovljen, uz veći broj zadataka i procijenjenu vrijednost od 15 milijuna. Zaprimljene su tri ponude, ali do danas nema informacija jesu li ponude u ponovljenom krugu prihvatljive i je li CEI zaključio ugovor s nekim od natjecatelja.

 

15milijuna

kuna procijenjena je vrijednost savjetovanja u drugom krugu

 "Ovaj tjedan se očekuje završetak predmetnog postupka javne nabave. Nadamo se da ćemo vam krajem tjedna biti u mogućnosti dati više informacija o navedenom", kratko su jučer odgovorili iz CEI-a na naš upit o statusu natječaja i samog JPP-projekta. No, kako je Poslovni dnevnik već izvještavao o ovom natječaju CEI-a, odluka o odabiru po postavljenim uvjetima trebala je biti usvojena najkasnije 100 dana od isteka roka za predaju ponuda, odnosno prije dva mjeseca. Ono što je dodatno zanimljivo je i da sami natjecatelji, od kojih su nam neki to potvrdili, nisu u međuvremenu informirani o produljenju roka ili zatvaranju, odnosno poništenju natječaja. Valjanost ponuda, kažu naši sugovornici, formalno je i istekla, pa se otvara i pravno pitanje za daljnje odluke CEI-a.

Ukoliko, naime, CEI prihvati neku od ponuda, ostaje pravna osnova zbog šutnje administracije za tužbe od strane ostalih ponuditelja. Za ovaj savjetnički posao inače su CEI-u, prema dostupnim informacijama, aplicirali konzultantska tvrtka PPP Centar, odvjetnička kuća Karanović&Nikolić, te Inženjerski biro u suradnji s Energovizijom. Za sam JPP-projekt u Rijeci, pak, i dalje ima interesa kod investitora, pa se s pozornošću čeka okončanje ovog prvog koraka u pokretanju cijelog procesa, koji nije ozbiljno i odgovorno odrađen. Pitanje je, na koje jučer također nije bilo odgovora, stoji li projekt KBC Rijeka idalje na istim osnovama, budući da su u međuvremenu promijenjeni odgovorni ministri u Vladi koji su se zauzimali za projekt, a pogoršani su i odnosi između Vlade i Rijeke.

Komentirajte prvi

New Report

Close