Projekt aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom

Autor: Lucija Špiljak , 28. srpanj 2019. u 22:00
Predloženi projekt usmjeren je na rješavanje nekih od problema koji uzrokuju slabo uključivanje OSI pomoćnih kuhara i čistačica na tržište rada

Trenutačno je registrirano 5400 nezaposlenih osoba s invaliditetom, od kojih je gotovo 1200 iz Zagreba, a više od 70% dulje od godinu dana.

Pronalazak slobodnih radnih mjesta za korisnike koji su završili programe profesionalne rehabilitacije, nedostatak odgovarajućih poslova za osobe s invaliditetom te nedostatak zaposlenika s odgovarajućim kompetencijama izazovi su s kojima se suočio i URIHO – Ustanova  za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom iz Zagreba.

Sukladno tome pokrenuli su, u partnerstvu s Regionalnim uredu u Zagrebu Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, projekt vrijedan 836.000 kuna pod nazivom "Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog trena", s ciljem osposobljavanja i povećanja zapošljivosti osoba s invaliditetom za čistače i pomoćne kuhare. Moto je "Pokrenimo prošlost, zakuhajmo budućnost". Na predstavljanju projekta istaknuti su podaci da je trećina osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj nema ni dana radnog staža. Trenutačno je registrirano 5400 nezaposlenih osoba s invaliditetom, od kojih je gotovo 1200 iz Zagreba. Nadalje, više od 70 posto osoba s invaliditetom nezaposleno je dulje od godinu dana, dok 17 posto nezaposlenih osoba s invaliditetom taj status ima više od osam godina.

Gubitak sposobnosti
URIHO je s projektom započeo 26. ožujka ove godine, a trajat će sve do 26. srpnja 2020. godine. Njihovu ciljnu skupinu čini 55 nezaposlenih osoba s invaliditetom, odnosno 25 pomoćnih kuhara i kuharica te 30 čistača i čistačica. Očekuju, kažu, da će razviti i provesti ovaj program osposobljavanja, radni trening sa zanimanjem pomoćnog kuhara, program za osnaživanje i motiviranje OSI za aktivaciju i ulazak u svijet rada, te provođenje programa informatičkog opismenjavanja.

"Osobe s invaliditetom sa zanimanjem pomoćnog kuhara i čistačice u samom su vrhu dugotrajno nezaposlenih OSI u Gradu Zagrebu. Jedan od uzroka je činjenica da dio OSI sa zanimanjem pomoćnog kuhara, od samog početka ili protekom vremena, tijekom dugotrajne nezaposlenosti, gubi sposobnosti za obavljanje tog posla, čime je bitno otežana zadaća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da ih uključi na tržište rada.

 

55 nezaposlenih

osoba s invaliditetom ciljana je skupina novog projekta

Osobe sa zanimanjem čistačice su prema informacijama HZZ-a izuzetno teško zapošljive zbog nedostatka znanja i vještina potrebnih za obavljanje tih poslova, te je HZZ-RU ZG iskazao potrebu da se za čistačice izradi i provede program osposobljavanja. Predloženi projekt usmjeren je na rješavanje nekih od problema koji uzrokuju slabo uključivanje OSI pomoćnih kuhara i čistačica na tržište rada. Obje skupine imaju nisku razinu praktičnih znanja i vještina, a poslodavci naglasak stavljaju upravo na te značajke", objašnjava Višnja Majsec Sobota, voditeljica URIHO-ove Službe za rehabilitaciju i voditeljica projekta. 

Strategija grada Zagreba
Cilj projekta je dakle povećati zapošljivost osoba s invaliditetom sa zanimanjima pomoćnog kuhara i čistačice sukladno Strategiji razvoja ljudskih potencijala Grada Zagreba 2017.-2020. godine. Također, ovaj je projekt u potpunosti financiran sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru poziva Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza III. 

Za poslove čišćenja i održavanja prva se skupina polaznika počela osposobljavati početkom lipnja ove godine, a čini je petero polaznika među kojima su tri muškarca i dvije žene. Svaka skupina program svladava u trajanju od mjesec i pol dana uz paralelno odvijanje informatičkog opismenjavanja i osposobljavanja za poslove čistača. Kako kažu iz URIHO-a, polaznici su zadovoljni provedenim aktivnostima. Osim ovog, vezano uz radnu snagu, URIHO provodi i projekte IN portal, Radni centar i Virtualnu radionicu.

Komentirajte prvi

New Report

Close