Proizvodnja vina pala je iz ova dva razloga?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. ožujak 2013. u 07:31
Thinkstock

Svjetska proizvodnja vina lani je naglo pala zbog lošeg vremena u Europi i zbog nove europske politike pražnjenja “vinskih jezera”, a Čile i Sjedinjene Države doživjeli su nagli skok proizvodnje, vidi se iz izvještaja objavljenog u četvrtak.

Svjetska proizvodnja vina lani je naglo pala zbog lošeg vremena u Europi i zbog nove europske politike pražnjenja "vinskih jezera", a Čile i Sjedinjene Države doživjeli su nagli skok proizvodnje, vidi se iz izvještaja objavljenog u četvrtak.

Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV) objavila je da je svjetska proizvodnja u 2012. pala za šest posto, te iznosi 251 milijun hektolitara, što je 'veoma niska' razina. Proizvodnja u Europskoj uniji pala je na 141 milijun hektolitara, odnosno za deset posto, a Francuska je pretrpjela najveći pad, 17 posto, u odnosu na dobru 2011.

"2012. je bila teška godina zbog naglog pada proizvodnje, ali trgovinski su tokovi uglavnom ostali stabilni", rekao je glavni direktor OIV-a Federico Castelucci. Po njegovim riječima, ukupni izvoz vina ostao je stabilnih 101 milijun hektolitara, nakon dugog razdoblja rasta.

EU-ova politika čupanja loze kako bi se stalo na kraj višegodišnjim viškovima, dovela je od 2008. do 2011. do smanjenja površina pod vinovom lozom, ali umjesto željenih 175 tisuća hektara, nestalo je 269 tisuća hektara vinograda. I to je pridonijelo nedavnome rastu cijena, rekao je Castelucci. Cijene su rasle i zbog povećane potrošnje, dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close