Proizvodnja i korištenje biomase Slavoniji mogu donijeti bolje dane

Autor: Darko Bičak , 16. veljača 2016. u 13:54
Foto: Marko Mrkonjić / Pixsell

Drvna industrija čini 3,6 posto ukupnog hrvatskog bruto društvenog proizvoda (BDP), ali već duže vrijeme svjedočimo nebrizi Vlade za ovaj sektor.

Šumarstvo i drvna industrija za Slavoniju nemaju samo gospodarsku nego i društvenu važnost, istaknuo je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika na otvaranju Okruglog stola "Trendovi u proizvodnji i potrošnji drvne biomase" koji su u utorak u Otoku kod Vinkovaca organizirali Poslovni dnevnik i drvna industrija Spačva u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom. Marijan Kavran, predsjednik Hrvatskog drvnog klastera, i ovom prigodom je ponovio dobro znanu činjenicu da je ovaj dio Slavonije najbogatije drvno područje, ne samo u Hrvatskoj, nego i u čitavoj Europi.

Naravno, radi se o postojbini stoljetnih slavonskih hrastova. Kavran smatra, da usprkos svim preduvjetima da drvo bude hrvatski nacionalni ponos, ono to danas zbog mnogo čega nije. "Drvna industrija čini 3,6 posto ukupnog hrvatskog bruto društvenog proizvoda (BDP), ali već duže vrijeme svjedočimo nebrizi Vlade za ovaj sektor. Možda najbolji primjer za to je Zakon i Pravilnik o obnovljivim izvorima energije koji je prošla Vlada donijela na telefonskoj sjednici pred sam kraj mandata, a bez neke ozbiljnije javne rasprave. Nadam se da ćemo s novom garniturom postići bolji napredak", kazao je Kavran. Koliko je drvo važno za ovaj kraj, podsjetio je i Josip Šarić, gradonačelnik Otoka, koji je naglasio da je šumarstvo i drvna industrija način života ovog grada već generacijama.

Šarić je upozorio da u zadnje vrijeme, s opadanjem snage drvne industrije, dolazi i do depopulacije ovog kraja. Stoga očekuje da bi novi trendovi, prije svega proizvodnja i korištenje biomase, prije svega drvnih peleta, moglo ovom dijelu Slavonije donijeti bolje dane. Svoj obol razvoju peleta daje i sam Grad koji je odlučio u svoj vrtić i poduzetnički centar uvesti grijanje na pelete, a u skoro vrijeme bi i moderna zgrada gradske uprave trebala s plinskog grijanja prijeći na pelete. Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, ističe da su poljoprivreda i šumarstvo stupovi razvoja ove županije te da uvelike utječu na društvene trendove u Otoku i okolici.

Galić smatra da bi se bolje trebala iskoristiti činjenica da ovaj kraj leži na bogatoj i kvalitetnoj sirovini te da bi se njenom preradom i korištenjem drvnih prerađevina kao energenta mogla uvelike poboljšati gospodarska situacija u Županiji. Domagoj Križaj, pomoćnik ministra poljoprivrede, kazao je da se u narednom razdoblju očekuje veliki razvoj obnovljivih izvora energije (OIE), a da bi tu trebala prednjačiti učinkovito korištenje drvne biomase. Križaj je iznio podatak da se u svijetu godišnje nastane 300 tona biomase po stanovniku, a da se od toga iskoristi svega tri posto. I on je pozvao na jače korištenje biomase koja je 100 posto hrvatski proizvod.

Komentirajte prvi

New Report

Close