Proizvodnja goveđeg mesa u Hrvatskoj ima potencijal rasta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2014. u 14:09
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Prema FAO prognozi, proizvodnja goveđeg mesa u Hrvatskoj ima potencijal rasta od 35 posto do kraja 2030.

Proizvodnja goveđeg mesa u Hrvatskoj ima potencijal rasta, no pritom je nužno potaknuti suradnju između primarnih proizvođača i prehrambene industrije, istaknuto je na sjednici Stručnog savjeta za praćenje stanja u tovu goveda i proizvodnji goveđeg mesa na kojoj je razmatrano aktualno stanje u tom sektoru.

Iako Hrvatska već neko vrijeme bilježi pad broja krava, podaci o svjetskim trendovima i prognoze za budućnost ovog sektora daju povoda za optimizam, napominju iz Ministarstva poljoprivrede. Predviđa se da će na svjetskom tržištu doći do povećane potražnje za goveđim mesom i smanjenja cijena stočne hrane.

Prema FAO prognozi, proizvodnja goveđeg mesa u Hrvatskoj ima potencijal rasta od 35 posto do kraja 2030.

Hrvatski građanin godišnje pojede u prosjeku samo 10 kilograma goveđeg mesa, a Talijan čak 23 kg, dok je prosječna potrošnja u EU 16 kilograma po stanovniku godišnje.

Za ostvarivanje rasta proizvodnje važno je potaknuti suradnju između primarnih proizvođača i prehrambene industrije, istaknuto je na ovotjednoj sjednici Savjeta.

Ministarstvo poljoprivrede na raspolaganju je i jednima i drugima kako bi se identificirali i riješili problemi, a jedan od najvećih za uzgajivače stoke u Hrvatskoj je nedostatak poljoprivrednog zemljišta, rečeno je.

Stoga su ovih dana u Agenciji za poljoprivredno zemljište održavani sastanci s predstavnicima lokalnih uprava i samouprava kako bi se ubrzao postupak davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Prioritetno će se rješavati upravo zakup zemljišta za stočare koji su u odnosu na druge poljoprivredne proizvođače u najnepovoljnijem položaju.

Savjetu je predstavljen i farmski sustav kvalitete u proizvodnji junetine, janjetine i jaretine koji će domaćim proizvođačima pomoći da budu konkurentniji, a potrošačima pružiti garanciju porijekla i kvalitete proizvoda. Ovaj sustav označavanja proizvoda provoditi će Hrvatska poljoprivredna agencija.

Udruženi proizvođači moći će koristiti mjere za promociju svojih proizvoda i iz Europskog jamstvenog fonda, pod određenim uvjetima.

U radu Savjeta sudjeluju predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Hrvatske poljoprivredne agencije, HGK, HOK-a, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske veterinarske komore, Udruge za tov i uzgoj junadi Baby-beef, GIU Croatiastočar te tvrtki PIK Vrbovec, Mesna industrija Braća Pivac, Danica mesna industrija i MM mesna industrija.

Komentirajte prvi

New Report

Close