Proizvodnja goveđeg mesa mogla bi do 2030. narasti čak 35 posto

Autor: Poslovni.hr , 16. travanj 2014. u 08:44
Foto: Thinkstock

U Hrvatskoj je već godinama trend smanjenja grla u stajama, a da bi se on zaustavio, kažu stručnjaci, valja potaknuti suradnju govedara i prehrambene industrije.

Na Stručnom savjetu za praćenje stanja u tovu goveda i proizvodnji goveđeg mesa u Ministarstvu poljoprivrede rečeno je kako, prema prognozi Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), proizvodnja goveđeg mesa u Hrvatskoj ima potencijal rasta od 35 posto do kraja 2030. godine, jer se na svjetskom tržištu očekuje povećana potražnja za goveđim mesom, a izgledno je i sniženje cijena stočne hrane, piše Večernji list.

U Hrvatskoj je već godinama trend smanjenja grla u stajama, a da bi se on zaustavio, kažu stručnjaci, valja potaknuti suradnju govedara i prehrambene industrije. Jedan od najvećih problema domaćih uzgajivača stoke jest nedostatak poljoprivrednog zemljišta. Kako bi pomogla stočarima, država će prioritetno rješavati njihove zahtjeve za zakup zemljišta na kojemu će proizvoditi stočnu hranu. Branko Garvanović, predsjednik Udruge govedara Vukovarsko-srijemske županije koja okuplja 50-ak farmi s nekoliko tisuća grla, kaže kako je potrebno vrijeme da bi se dogodile promjene u govedarstvu.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close