Proizvodite rakiju za vlastite potrebe? I za to možete biti kažnjeni

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2012. u 12:31
Ilustracija (PXL)

I oni koji rakiju proizvode za vlastite potrebe ulaze u kategoriju malih proizvođača alkoholnih pića i moraju se registrirati.

Premda je proizvodnja, odnosno pečenje rakije tradicionalno rašireno po svim krajevima Hrvatske, a podjednako je tako i u Zadarskoj županiji, gdje takoreći nema sela bez kotla za rakiju, novi propisi doneseni zbog ulaska u Europsku Uniju, uveli su nova pravila u ovu djelatnost koja je sad pod povećanom državnom prismotrom, piše Zadarski list.

"Tako i oni koji rakiju proizvode za vlastite potrebe ulaze u kategoriju malih proizvođača alkoholnih pića i moraju se registrirati u najbližoj za to nadležnoj ispostavi Carinske uprave. Ova odredba podjednako vrijedi za vlasnike kotlova za proizvodnju rakije, kao i za one koji će se u procesu pripreme poslužiti iznajmljenom opremom. Registracija mora biti učinjena najkasnije osam dana prije početka kuhanja rakije", navodi se u tekstu.

Registrirati se, naravno, znači i platiti, napominje list, a godišnji paušal za pojedini kotao zapremnine od 40 do 100 litara iznosi 100 kuna. Za kotlove zapremnine preko stotinu litara se plaća paušal od 200 kuna. Proizvodnja za vlastite potrebe je ograničena na 50 litara godišnje, ali u slučaju da se proizvede više, proizvođač je dužan na prekobrojne litre platiti i trošarinu. Ona se plaća po litri rakije i iznosi 21,50 kuna kao trošarina na alkohol. Koga se uhvati u kršenju ovih odredaba, može ga se kazniti novčanom kaznom u iznosu od dvije do deset tisuća kuna. Izvorni tekst možete pročitati ovdje.

Komentari (3)
Pogledajte sve

To je zabranjeno u svim džamahirijam a. I klanje svinj a.

vratili smo se u doba Egipta sa ovakvim zakonima

A sta ako nekoga otruju?
Tko placa onda?
Zar nema propisa minimalnih higijenskih i ostalih uvjeta za takvu djelatnost?
Zasto se uopce dozvoljva “pecenje” rakije svakome?
Svugdje u civiliziranom svijetu je to zabranjeno.

New Report

Close