Proizvođačke cijene i dalje rastu

Autor: Poslovni dnevnik , 10. svibanj 2017. u 21:59
Cijene proizvoda za široku potrošnju veće 0,5%/S. S./PIXSELL

Cijene su u travnju 0,4% bile veće nego mjesec prije.

Proizvođačke cijene u hrvatskoj su industriji u travnju porasle 3,3 posto u odnosu na lanjski travanj, čime je četvrti mjesec zaredom nastavljen njihov rast na godišnjoj razini, nakon 43 uzastopna mjeseca u kojima se bilježio njihov pad, objavio je Državni zavod za statistiku.

Statistika pokazuje i da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju na mjesečnoj razini, u odnosu na ožujak, bile više za 0,7 posto.

Proizvođačke cijene na domaćem tržištu na mjesečnoj su razini bile u travnju više za 0,4 posto, a na inozemnim tržištima za 1,1 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu porasle za 3 posto, a na inozemnom tržištu za 3,8 posto. U travnju su porasle cijene energije za 1,5 posto, a intermedijarnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5 posto. Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjene su za 0,1 posto, dok su cijene kapitalnih proizvoda ostale na istoj razini. Na godišnjoj razini, cijene energije u travnju bile su više za 12,6 posto, a u prerađivačkoj industriji su rasle za 4,9 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close