Proizvođačima mandarina 20 milijuna kuna potpora

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2019. u 21:59
Godišnje proizvedemo 42.220 t mandarina i klementina, Foto: Pixsell

Do ponedjeljka 8. srpnja trebaju podnijeti zahtjev Agenciji za plaćanja.

Zahtjevi za potpore proizvođačima mandarina koje ukupno iznose 20 milijuna kuna mogu se podnijeti do ponedjeljka 8. srpnja, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. Korisnici mogu biti proizvođači mandarina i klementina upisani u Upisnik poljoprivrednika i ARKOD sustav, a zahtjevi se mogu podnositi Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, putem Agronet zaštićene mrežne aplikacije.

Po upisu u Agronet korisnici moraju zahtjev ispisati i potpisati te predati u podružnicu Agencije za plaćanja. Iznos potpore utvrđuje se razmjerno površinama pod mandarinama i klementinama iz ARKOD-a. Potpore se odnose na mandarine uzgojene od vrste Citrus reticulata Blanco, uključujući satsume (Citrus unshiu Marcow), klementine (Citrus clementina hort. ex Tanaka), obične mandarine (Citrus deliciosa Ten.) i tangerine (Citrus tangerina Tanaka) uzgojene od tih vrsta i njihovih hibrida.

U Ministarstvu ističu da proizvodnja agruma u RH ima vrlo važno mjesto, a koncentrirana je u Jadranskoj regiji gdje se na oko 2000 hektara najviše proizvode mandarine (95%), nešto manje klementine, limuni, naranče… Prosječna proizvodnja mandarina i klementina je oko 42.220 tona.      

Komentirajte prvi

New Report

Close