Proizvođači i dobavljači Agrokora imaju tri konkretna zahtjeva

Autor: Poslovni.hr , 08. travanj 2017. u 14:31
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Na današnjem sastanku bio je najveći broj malih, srednjih i velikih proizvođača i dobavljača ujedinjenih u svojim zahtjevima u slučaju Agrokor.

Dobavljači i proizvođači su zabrinuti jer i dalje nije riješen problem starog duga. Zato se inzistira na sastanku s Vladinom povjerenikom, odmah čim bude imenovan, kako bi taj problem bio riješen.

Očekujemo da ćemo nakon sastanka s povjerenikom prinudne uprave uspjeti doći do rješenja koje će omogućiti potpunu normalizaciju nastavka poslove suradnje.

Kao i u dosadašnjim razgovorima proizvođači i dobavljači ostaju pri iznesenim zahtjevima:

1. rješavanje problema regresnog duga dobavljača
2. prihvaćanje predloženog plana otplate starih potraživanja
3. uredno plaćanje novih isporuka

Komentari (4)
Pogledajte sve

@VasIsusK-potpisujem! Zaboravio si spomenut tzv. šuplju bojnu i sve njezine pripadnike koji su se gnjezdili u tornju godinama odnosno bili zbtinuti za minuli rad ili čekali buduće uloge! Procjena je da su ti drugovi kompaniju koštali više od 50 mil kn godišnje pa puta 20 godina…

Drzava se treba u smislu temeljne ekonomske politike opredijeliti da li zeli imati jedan ogromni socijalisticki kombinat koji radi sve i svasta ili zeli imati 3000 malih i srednjih firmi koje su visoko specijalizirane i konkuretne. I koja od spomenute dvije opcije nosi vise rizika za drzavu. Stvari su jasne, Agrokor se napuhao do iznemoglosti i toj prici je sada kraj.

Bullshit. Zasto bi dobavljac otpisao 15% potrazivanja? Koja je to sad shema? Mogu ja otpisat 15% PDVa prema drzavi? Koji K stalno izmisljate kombinacije koje Agrokor stavljaju u povlasten polozaj? Zasto nemam levelled playing field i iste uvjete za sve te iste zakone za sve? Zasto bi dobavljac ulazio u vlasnicku strukturu bankrotirane kompanije u kojoj vlasnickoj strukturi ce moci utjecati a ma bas na nista. Tko to zeli i zasto? 3-4 godine za cekati naplatu potrazivanja pa na ime potrazivanja uzeti kredit od banke od 2 posto kamate?? Ma kakve su to perverzne kombinacije i koga to zanima? Dobavljace treba platiti gotovinom, a ako gotovine nema onda stecaj i rasprodaja imovine, a imovine ima dovoljno i moze se sve namiriti. Konzum uopce nije kljucan za HR ekonomiju jer ducana ima dovoljno i postojece Konzume netko moze preuzeti. Proizvodne firme koje vrijede ocistiti bilancno i jamstveno i prodati te namiriti dobavljace. Nista se nece dogoditi, te firme nece nigdje otici samo to treba razdrobiti da se stimulira konkurencija i efikasnost. Agrokor je samo novovremenska kopija socijalistickog horizontalno i vertikalno integriranog kombinata, oni su se rasirili u toliko sektora da to vise nije moglo opstati. Agrokor nije moderna, fokusirana, specijalizirana firma i oni u upravi nemaju jednog managera koji bi dobio posao u upravi Spara, Unilevera, Lidla… To su sve neke smijesne face, poludrzavni kadar i guzicari tipa Ivan Crnjac koji su prevarili pola drzave. Piruska Canjuga i slicno. Mislim molim lijepo netko o tome treba poceti govoriti. Agrokor je frizirao financijska izvijesca (Ivan Crnjac, ministar Maric) sto samo govori da ta firma uopce nema neki barem polu-moderni corporate governance i risk management sustav jer da ima te stvari bi izasle na vidjelo i interno bi se o tome razgovaralo. Izgleda da je o cijeloj stvari najmanje znao Ivica. Mislim, da se o problemima s cash flowom sazna u trenutku kad je firma vec gotova i potonula, to ne vjerujem. CFO Agrokora sve je morao znati puno ranije morao je izvijestiti predsjednika uprave te je trebalo informirati kljucne stakeholdere, prije svega dobavljace i zaposlenike. Sve skupa, ispada da je firma vodjena amaterski.

New Report

Close