Proizvođači bezalkoholnih pića: U šoku smo

Autor: Božica Babić , 08. travanj 2013. u 11:18
Ministar Slavko Linić/PIX

U regiji se samo u Hrvatskoj plaća poseban porez na bezalkoholna pića.

Ministre Liniću zašto ste pogazili obećanje dano nakon višemjesečnih razgovora i argumenata koje smo iznijeli?" U ovom "neumivenom" pitanju sadržaj je priopćenja kojim proizvođači bezalkoholnih pića upozoravaju da su izigrani.

Umjesto smanjivanja trošarina na bezalkoholna pića sa 40 na 30 kuna po hektolitru ostali su šokirani prijedlogom novog zakona (Vlada ga potvrdila prošli tjedan) u kojemu je zadržano sadašnje porezno opterećenje. "Hrvatska je jedina zemlja u regiji i jedna od malobrojnih u Europskoj uniji u kojoj se plaća poseban porez na bezalkoholna pića, iznosi čak 60 lipa u maloprodajnoj cijeni 1,5 litre soka. Istodobno na ukupne državne namete otpada oko 50 posto iz maloprodajne cijene 1,5 litre što kompletnu domaću proizvodnju iz ove grupacije čini nekonkurentnom i za samo dva mjeseca stavlja je u neravnopravan položaj na budućem zajedničkom tržištu Unije," podsjećaju i Linića i Vladu proizvođači.  Inzistiranje na zadržavanju visokih nameta u neskladu je s obećanjem Vlade o boljim uvjetima poslovanja, a rezultat zadržavanja poreza bit će pad proizvodnje uz gubitak radnih mjesta, upozoravaju i traže da se u saborskoj proceduri usvoji niža stopa poreza.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Hrvatska je jedina zemlja u regiji i jedna od malobrojnih u Europskoj uniji u kojoj se plaća poseban porez na bezalkoholna pića…
Istodobno na ukupne državne namete otpada oko 50 posto iz maloprodajne cijene…”

Prevelikim porezima sve uništavaju !

New Report

Close