Program za rješavanje pitanja Roma počinje se realizirati?

Autor: Agencija VLM , 01. studeni 2012. u 11:59
PXL

Dogovoreno je da se planirane mjere stvarno i provedu, ali selektivno, prema trenutnim mogućnostima

Program i mjere za rješavanje pitanja Roma u Varaždinskoj županiji do 2020. godine, koji je Povjerenstvo za rješavanje pitanja Roma u Varaždinskoj županiji donijelo na 2. sjednici održanoj 23. listopada ove godine, počinje se realizirati.

Naime, održan je radni sastanak sa ciljem utvrđivanja prioriteta u provođenju navedenog Programa. Radnom sastanku su, uz župana Predraga Štromara i njegovu zamjenicu Blanku Glavicu Ječmenicu prisustvovali i saborski zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi sa savjetnikom Nedjeljkom Bjelajcem, predstavnica Centra za socijalnu skrb Varaždin Dijana Posavec i predstavnici Roma Eduard Oršoš, Zlatko Oršuš i Mladen Ignac.

Na sastanku je posebno istaknuto da se planirane mjere i aktivnosti na rješavanju romske problematike stvarno i provedu, ali selektivno, odnosno prema trenutnim mogućnostima i prioritetima. U tu svrhu, od planiranih programskih aktivnosti, dogovoreni su prioriteti koje su predložili predstavnici Roma, a za koje je ocijenjeno da ih je moguće započeti odmah i dovršiti u narednoj godini. Kao apsolutne prioritete, predstavnici Roma romskog naselja lociranog na rubnom području Donjeg i Gornjeg Vratna naveli su uvođenje vodovodne mreže, sanaciju divljih deponija u i uz naselje, deratizaciju i organizaciju stalnog prikupljanja i odvoza smeća. Osim nabrojenih prioriteta dogovoreno je uklanjanje i prodaja postojećeg devastiranog kontejnera, a za novac dobiven njegovom prodajom uredit će se prostor dječjeg igrališta.

Sukladno mogućnostima, namjera županije je da se nužno potrebna deratizacija naruči i financira ove godine iz Proračuna Varaždinske županije, a župan Predrag Štromar preuzeo je obvezu da će provjeriti u Varkomu i u Hrvatskim vodama jesu li osigurana sredstva za izgradnju vodovodne mreže u romskom naselju, odnosno ako nisu, predložiti da se navedeni projekt kandidira za proračun u 2013. godinu.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi istaknuo je potrebu sustavnog rješavanja pojedinih ciljeva, uz maksimalnu participaciju Roma u njihovom provođenju, uključujući i financijsku, što se posebno odnosi na plaćanje komunalnih usluga. U tom smislu izvijestio je nazočne o planu Vlade Republike Hrvatske da se do sredine 2013. godine organizira i provede sanacija svih divljih deponija u romskim naseljima na području Republike Hrvatske na teret Državnog proračuna, ali da se nastajanje novih deponija spriječi kontinuiranim organiziranim odvozom smeća, uz naknadu na teret romskih domaćinstava.

S obzirom na neodrživo stanje vezano na nekontrolirani otpad u naselju i uz njega, a do uspostavljanja sustava trajnog zbrinjavanja, razmatrana je mogućnost privremenog saniranja stanja s financijskog i normativnog aspekta. Svi nazočni istaknuli su spremnost za uključivanje u rješavanje romske problematike kontinuirano, svatko u svom segmentu i sukladno svojim mogućnostima, uz inicijativnu i koordinativnu ulogu Varaždinske županije.

Komentirajte prvi

New Report

Close