‘Prođe li Dobrovićev plan, Hrvatska gubi 475 mil. eura iz EU fondova’

Autor: Suzana Varošanec , 02. kolovoz 2016. u 22:01
Regionalni centri za gospodarenje otpadom uključuju reciklažu/G. Kovačić/PIXSELL

Dobrović uzvraća: Europska komisija uvjetuje donošenje Plana gospodarenja otpadom za korištenje 475 milijuna eura.

Unatoč upozorenjima EK, ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović planira na sjednicu tehničke Vlade dostaviti Nacrt plana gospodarenja otpadom. Ako ga Vlada usvoji, Hrvatskoj prijeti gubitak 475 milijuna eura iz EU fondova, a slijede višemilijunske kazne.

Plaćat će ih građani zbog nepoštivanja propisa o zbrinjavanju otpada, upozorili su predstavnici Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom (HUGO) i Grupacije centara za gospodarenje otpadom HGK-a. Zamjenik predsjednice HUGO-a Danko Fundurulja sumnja da će RH do 2020. dosegnuti 50-postotnu stopu odvojenog prikupljanja otpada, no ako to i uspije, pitanje je što će s ostalih 50% otpada. Kružno gospodarstvo kao jedini put do ispunjavanja europskih smjernica o gospodarenju otpadom, jedan od argumenata koje ministar ističe, prema Fundurulji ne 'drži vodu', i to iz razloga što je mehaničko-biološka obrada otpada dio ukupne strategije zbrinjavanja: temelji se na sprečavanju nastanka otpada, odvajanju i recikliranju, a potom i na MBO tehnologiji.

Mladen Jozinović iz strukovne udruge HGK tvrdi da svih 13 regionalnih centara za gospodarenje otpadom, koji su kao dio postojeće strategije ispregovarani prije našeg ulaska u EU, uključuju i reciklažu kao primarnu aktivnost prije prikupljanja nesortiranog otpada. Ako se od toga odstupi, upozorava, RH će plaćati penale, jer neće osigurati provođenje svih mjera sukladno direktivama EU. A kako to znači da se odlagališta ne mogu zatvoriti do kraja 2017., u konačnici će ceh platiti građani.

No, iz Dobrovićevog kabineta tvrde suprotno, odnosno da EK uvjetuje RH donošenje Plana gospodarenja otpadom za korištenje 475 mil. eura iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020". Navode i da iza kritika stoje partikularni interesi pojedinaca, "koji ustrajavaju na provedbi projekata neodrživih centara za gospodarenje otpadom, koji bi značajno narušili standard građana kroz veliko povećanje naknada za zbrinjavanje komunalnog otpada". Kako tvrde, EK je rezervirana prema financiranju MBO tehnologije te savjetuje novim članicama da preskoče pogrešne korake u gospodarenju otpadom, što je po nekima pat situacija, jer se navodno EK ne kani miješati.

Komentari (1)
Pogledajte sve

MOSTov stručnjak Dobrović zna bolje od EK ?

New Report

Close