Produljenje dozvola za ilegalne objekte nadoknada za PDV

Autor: Marija Brnić , 01. prosinac 2016. u 22:01
Ministar turizma Gari Cappelli/G. Stanzl/PIXSELL

Vlada produljila za još četiri godine rok važenja privremenih rješenja ugostiteljima koji posluju u objektima koji su u postupku legalizacije, a kojih je dosad odobreno 7100.

Ugostiteljima koji posluju u bespravno sagrađenim objektima u domaćinstvu i na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima produžit će se rok važenja privremenih rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Po važećem zakonu predviđeno je bilo da privremena rješenja traju do konca ovog mjeseca, a prijedlogom koji je jučer u Sabor uputila Vlada rok valjanosti produžava se za još četiri godine, do konca 2020., s time da će se privremena rješenja moći dobiti i za one objekte za koje takve zahtjeve ugostitelji dosad nisu podnijeli.

Odluka koju se donosi u trenutku velikog nezadovoljstva ugostitelja zbog skorog povećanja stope PDV-a u okviru porezne reforme, za cilj, prema riječima ministra turizma Garija Cappellija, ima omogućiti rad onima koji imaju privremene dozvole, kako bi se uspjeli pripremiti i za novu turističku sezonu, a ujedno ih se zadržati izvan "sive zone".  Ukupno je, inače, ugostiteljima je za objekte u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu za koje se vode postupci ozakonjenja dosad odobreno 7100 privremenih rješenja, od čega  je većina, 5600 rješenja izdano za slučajeve ozakonjenja nelegalne gradnje, dok se oko 1500 rješenja odnosi na usklađivanje stvarnog stanja sa zemljišnim knjigama.

Izdano je, prema podacima Ministarstva turizma, oko 600 trajnih rješenja. Na novinarski upit je li ta mjera kompenzacija ugostiteljima za viši PDV, ministar turizma kazao je kako je namjera Vlade omogućiti nastavak rada ugostiteljima na koje se ovaj propis odnosi, budući da bi s 31. prosincem morali zabraniti rad u takvim objektima. Ugostiteljima je poručio i da će im se nastojati olakšati u poslovanju i kroz smanjenje parafiskalnih nameta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close