Prodavači na tržnicama prosvjeduju zbog fiskalizacije

Autor: Poslovni.hr , 20. lipanj 2013. u 08:44
Photo: Matija Topolovec/PIXSELL

Iz Porezne su uprave potvrdili da se iznimka od izdavanja računa i dalje odnosi samo na kumice i obiteljska gospodarstva, koji prodaju svoje proizvode

Prodavači na karlovačkoj tržnici danas će barem sat vremena prosvjedovati i blokirati prodaju kako bi upozorili na sve apsurde fiskalizacije koju im priprema Ministarstvo financija, piše Večernji list.

Otkako je Udruga hrvatskih tržnica (UHT) još prije četiri mjeseca zatražila oslobođenje od fiskalnih blagajni za sve prodavače na tržnim klupama i štandovima, iz Porezne su uprave tek prekjučer potvrdili da se iznimka od izdavanja računa i dalje odnosi samo na kumice i obiteljska gospodarstva, koji prodaju proizvode koje su sami proizveli i uzgojili. – Od ministra Linića pak ni minimuma pristojnosti – tvrdi predsjednik UHT-a i direktor karlovačke tržnice Niko Pervan.

Mjesecima su čekali Linićev odgovor – da ili ne – a nakon "čestitke" iz Porezne uprave imaju svega 10 dana da krenu u fiskalizaciju, što je neprovedivo u praksi, kaže Pervan. Dodaje da je dosad samo Grad Varaždin financirao bežični internet na tržnici, dok 31 tržnica pod kapom UHT-a za to nije dobila ni kune niti započela ikakvu tehničku pripremu. Samo je na karlovačkoj tržnici, tvrdi Pervan, 85 štandova i 135 klupa, od kojih fiskalizaciji ne podliježe njih 20-ak posto. No da je država ranije radila svoj posao na reguliranju veleprodaje i umjesto očevidnika poljoprivrednih gospodarstava uvela očevidnike proizvodnje, u Karlovcu možda tri štanda od 1. srpnja ne bi izdavala račune. Velik broj prodavača ima neku zemlju u vlasništvu ili u najmu i za nju dobivaju i poticaje, no proizvode svega 4-5 proizvoda ili ništa, a robu nabavljaju u veleprodaji

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

meni je to nevjerojatno…ako uredno do sada podmiruju svoje obveze…gdje je problem? cemu su toliko protiv tih fiskalnih blagajni ako uredno sve placaju? reda se u drzavi treba napraviti i apsolutno podrzavam da se to jednom napravi.

New Report

Close