Prodano 342% više novih traktora nego u 2015.

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 27. siječanj 2019. u 22:01
Najviše je novih prodano na području Vukovarsko-srijemske županije, Foto: MARIJAN SUŠENJ/PIXSELL

Porast nabave ukazuje na veće aktivnosti u agraru.

Prema podacima Promocije plus, a na temelju podataka Centra za vozila Hrvatske ukupno je u Hrvatskoj u 2018. novoregistriran 1231 traktor. U toj brojci nije uključeno 605 quadova – motora na 4 kotača koji se kod nas razvrstavaju u traktore. U 1231 je uključen je 81 traktor domaće proizvodnje (Labinprogres 54 i Hittner 27 komada), a ostalo je nabava iz inozemstva. S istoka (Bjelorusija, Indija, Kina i Turska) je uvezeno 368 traktora s Belarusom (292 komada), objavila je Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH.

“O problemu uvoza Belarusa koji su evidentirani među novoregistriranim, posebno što postoji sumnja da nisu prodani u Hrvatskoj već su završili dalje u EU, u tijeku je istraga kako bi se utvrdilo jesu li ti traktori protupravno uvezeni u Hrvatsku i mimo pravila EU završili u Mađarskoj. O toj nepravilnosti nedavno je mađarska policija izvijestila našu stranu”, kaže Franjo Dominković tajnik udruge.

Državni zavod za mjeriteljstvo je izmjenama i dopunama Pravilnika o utvrđivanju sukladnosti traktora za poljoprivredu i šumarstvo od početka ove godine pokušao ispraviti greške i ograničiti daljnji uvoz rabljenih traktora iz EU.

 

1231traktor

novoregistriran je u Hrvatskoj 
u prošloj godini

“Svojim ukazivanjem na uočene propuste kod uvoza Belarus traktora uspjeli smo promijeniti Pravilnik, a na policiji je da istraži tko je napravio i/ili dozvolio nepropisan uvoz i dalju prodaju na EU tržištu”, ističe Dominković. Dodaje kako je sprječavanje uočenog povećanog uvoza-nabave mehanizacije s EU tržišta preko susjednih zemalja, radi izbjegavanja plaćanja PDV-a i pritom nepoštivanje zastupničkih-servisnih ugovora koji članovi Udruge imaju s inozemnim principalima sljedeći zadatak udruge.

U svakom slučaju u 2018. je novoregistrirano 44% više traktora nego u 2017. kada je novoregistrirano 854 komada, te čak 342% više nego u 2015. godini kada je zabilježena najniža prodaja traktora u RH. Istodobno, u prošloj je godini prodaja još uvijek za 889 traktora manja nego 2008., rekordne s 2120 komada.

S ‘prodana’ 292 Belarusa, od kojih je 272 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, najviše je traktora prodano upravo u toj županiji, njih ukupno 249 komada (bez Belarusa 77), slijedi Osječko-baranjska sa 161 traktorom, Zagreb i Zagrebačka sa 115 komada, Istarska s 84 te Virovitičko-podravska sa 79 traktora.

“Uz IMT kojeg zbog stečaja nema na popisu novoregistriranih traktora već 4 godine, s liste je otpao i Huerlimann a ukupno je porasla prodaja traktora manjih snaga kao npr. Labinprogres, Lamborghini, Same, Tafe, YTO, Kubota, Armatrac (vjerojatno zbog potpora za male poljoprivrednike). Kod standardnih traktora kao kod John Deerea, Deutza i Zetora zabilježen je pad prodaje u odnosu na 2017., većina je ostala na nivou prodaje u 2017. godini (McCromick, Claas, Valtra i Styer) a porasla je prodaja kod Casea i New Hollanda”, objašnjavaju u ovoj udruzi.

Tijekom 2018. zabilježena je prva registracija kod 1480 rabljenih traktora što je porast od 13,5% u odnosu na 2017. Najprodavaniji rabljeni su po redoslijedu John Deere, New Holland, Deutz, Fendt, Same, Ferguson, Case, Renault, Claase, Zetor, Lombardini, Landini, Goldoni. Podaci pokazuju da su svi povećali prodaju u 2018.

“Porast je ostvaren i kod prodaje drugih samohodnih strojeva (kombajna) kao i vučenih-priključnih strojeva”, kaže Dominković”.

Zanimljivo u Sloveniji je u 2018. novoregistrirano 1489 traktora, 78 više nego u 2017. A to je za 258 novih komada više nego ih je novoregistrirano u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close