Prodajom tvrtke kćeri u ‘pet do 12’ izbjegli milijunsku kaznu

Autor: Ana Blašković , 03. siječanj 2019. u 08:00
Tko je kupac tvrtke nisu objavili, a rok za prodaju bio je 36 mjeseci od pravomoćnosti predstečajne nagodbe/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Dalekovod je dosad u dva navrata platio milijun eura kazne predviđene predstečajnom nagodbom.

Nakon što je u dva navrata platio milijun eura kazne "zakasnine" predviđene predstečajnom nagodbom, Dalekovod je 31. prosinca naposljetku uspio prodati svoju tvrtku Dalekovod Professio za ulaganje u obnovljive izvore energije.

O transakciji vrijednoj 115 milijuna kuna tvrtka je srijedu obavijestila investitore na Zagrebačkoj burzi, no imena kup(a)ca ne otkrivaju. "Sredstva dobivena prodajom će u skladu sa sklopljenom predstečajnom nagodbom Društva biti iskorištena tako da će se 55 posto sredstava iskoristiti za vraćanje duga mezzanine vjerovnicima, a 45 posto sredstava bit će iskorišteno za nastavak financijskog i operativnog restrukturiranja, financiranje obrtnog kapitala te upravljanje likvidnošću", stoji u priopćenju Dalekovoda. 

Mezzanine vjerovnici
Iz grupacije dodaju da je transakcija provedena u svrhu povećanja operativne efikasnosti i profitabilnosti, a zadovoljen je i trio ciljeva; smanjenje financijskih obaveza, kontinuitet izvršavanja obveza prema predstečajnoj nagodbi te nastavak restrukturiranja.  Prodaja tvrtke za ulaganje u obnovljive izvore energije, u 100-postotnom vlasništvu Dalekovoda, predviđena je predstečajnom nagodbom vjerovnika zbog dugova od 3,2 milijarde kuna.

 

45 milijuna

kuna gubitka imao je Dalekovod krajem rujna 2018.

Rok za prodaju bio je 36 mjeseci od pravomoćnosti, a tada je u sporazum ugrađena klauzula o zakasnini mezzanine vjerovnicima (koje predvode Splitska i PBZ banka) kojom je predviđeno da će za svaku započetu godinu u kojoj ne proda tvrtku kćer Dalekovod vjerovnicima platiti 6 posto maksimalnog iznosa duga za pojedinog vjerovnika. Penalizaciju je dosad platio u dva navrata, prošle i pretprošle godine, po 3,7 milijuna kuna godišnje, stoji u izvješću o izvršavanju nagodbe. Prodajom Dalekovod Professija na Staru godinu tvrtka na čelu s Alenom Premužakom u zadnji je čas uspjela izbjeći da i treći put plati višemilijunsku kaznu.  

Gubitak tri kvartala
Dalekovod grupa u devet mjeseci prošle godine ostvarila je 936 milijuna kuna konsolidiranih prihoda, što je oko 127 milijuna kuna slabije ostvarenje nego u istom razdoblju 2017., pokazuje izvršenje nagodbe za tri kvartala 2018. Pritom su poslovni prihodi dosegnuli 915,8 milijuna kuna, a financijski rashodi ostali na razini prethodnog razdoblja, od 20-ak milijuna kuna. Dio kraja rujna prošle godine Dalekovod je ostvario 45,5 milijuna kuna gubitka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close