‘Prodajem voćnjak Korejcima’: Proizvodnja jabuka pred propašću, a proizvođači su očajni

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2019. u 13:06
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Iako Ministarstvo poljoprivrede proizvođače jabuka potiče s 20 milijuna kuna kako bi se barem malo ublažile štete u voćnjacima, to ni približno nije dovoljno da se spasi godinama zapuštena proizvodnja.

Proizvodnja jabuka na hrvatskim plantažama pred potpunom je propasti, piše Slobodna Dalmacija.

Prošle godine na stablima su ostale neobrane stotine tona kvalitetnih domaćih jabuka koje se nikako nisu mogle prodati, pa tako Hrvati po policama trgovačkih centara po visokoj cijeni kupuju nekvalitetnu uvoznu jabuku. Riječ je o jabukama iz Poljske koje su u Hrvatsku stigle po cijeni od 15 eurocenti (oko jedne kune) za kilogram da bi se kasnije naivnim kupcima prodavale po deset puta skupljoj cijeni.

Proizvođači su očajni. Ističu da bi Hrvatska trebala štititi domaću proizvodnju, ali niti jedna vlada do sada očito pritisnuta uvoznim lobijima nije imala snage uhvatiti se u koštac s ovim gorućim problemom domaće poljoprivrede.

Najveći proizvođač jabuka u Hrvatskoj, Frano Ivković, inače Škabrnjanin, ozbiljno razmišlja o prodaji svojih voćnjaka Korejcima. Prošle mu je godine propalo 500 tona jabuka koje su istrulile na stablima i od te „havarije“ teško se može oporaviti. Jedini izlaz vidi u prestanku proizvodnje kako ne bi gomilao gubitke.

Iako Ministarstvo poljoprivrede proizvođače jabuka potiče s 20 milijuna kuna kako bi se barem malo ublažile štete u voćnjacima, to ni približno nije dovoljno da se spasi godinama zapuštena proizvodnja. Zapravo voćari ističu da je riječ o palijativnim mjerama koje tek kratkoročno mogu ublažiti štete proizvođačima.

Komentirajte prvi

New Report

Close