Prodaja Imperiala za 450 milijuna kuna, a Plata za 200 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. srpanj 2014. u 11:45
Hotel Imperial na Rabu

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) objavio je da se kreće u drugi krug prodaje državnih udjela u hotelskim tvrtkama Imperial s Raba i Plat iz Dubrovnika.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) objavio je da se kreće u drugi krug prodaje državnih udjela u hotelskim tvrtkama Imperial s Raba i Plat iz Dubrovnika prikupljanjem obvezujućih ponuda, pri čemu se za Imperial traži otprilike 460 milijuna kuna, a za Plat 200 milijuna.

Za 318.423 dionica Imperiala u državnom vlasništvu, što čini 50,08 posto udjela u temeljnom kapitalu, traži se ukupno 249,1 milijun kuna ili 782,35 kuna po dionici. Osim toga, potencijalni ponuditelji dužni su ponuditi i minimalnih 200 milijuna kuna ulaganja u tu najveću rapsku i jednu od važnijih kvarnerskih hotelskih tvrtki.

Pritom moraju zadovoljiti i uvjet da smještajni objekti Imperiala budu kategorizirani minimalno sa četiri zvjezdice, kao i da ulaganja financiraju iz vlastitih sredstava u roku od najviše tri godine od sklapanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica.

U prvom, neobvezujućem krugu, koji je završen krajem ožujka ove godine, za Imperial je stiglo 10 pisama interesa, pri čemu iz DUUDI-ja i Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji to operativno vodi, do sada nisu iznosili tko se javio.

Iz DUUDI-ja se danas doznaje da će obvezujuće ponude pismenim putem tražiti samo od onih investitora koji su u prvom krugu poslali pisma interesa. Oni nisu obvezni poslati obvezujuću ponudu, no ako žele imati će za to rok od 60 dana od upućivanja poziva. To znači da bi se obvezujuće ponude 'na stolu' CERP-a mogle naći tek u jesen, odnosno najkasnije krajem rujna ili u listopadu.

Isti postupak vrijedi i za Hotele Plat, za čijih 182.440 dionica u svom vlasništvu, što čini 92,49 posto udjela u temeljnom kapitalu, država traži početnu cijenu od 100 milijuna kuna ili 548,10 kuna po dionici.

Uz to, traži se i minimalnih 92 milijuna kuna ulaganja, također u roku od najviše tri godine, pri čemu također smještajni objekti moraju biti kategorizirani minimalno sa četiri zvjezdice. U prvom krugu, za Plat je stiglo 15 pisama namjere.

Iz DUUDI-ja ističu da za ispunjavanje svih uvjeta i provedbu privatizacija tih tvrtki imaju dobro razrađene kontrolne mehanizme. Odluke o početnim cijenama i drugim uvjetima te prodaje donesene su na sjednici Upravnog vijeća CERP-a početkom ovog tjedna.

Komentirajte prvi

New Report

Close