‘Prodaja drvne sirovine nije u ingerenciji ministra gospodarstva od donošenja nove Uredbe’

Autor: Poslovni dnevnik , 27. ožujak 2014. u 21:59
Ivan Vrdoljak/Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Netočan je navod kako će se ‘ministar gospodarstva ubuduće baviti prodajom drvne sirovine.

Ministarstvo gospodarstva reagiralo je na članak objavljenom u Poslovnom dnevniku 26. ožujka.2014. godine, pod naslovima "Vrdoljak preuzeo kontrolu nad četvrtinom drvne sirovine" i "Jakovina odgovoran za uzgoj, a Vrdoljak za prodaju drvne mase".

"Netočan je navod kako će se 'ministar gospodarstva ubuduće baviti prodajom drvne sirovine. Otkriva to uredba Vlade, usvojena 13. veljače, o dražbi drvnih sortimenata'. Prodaja drvne sirovine nije u ingerenciji ministra gospodarstva od donošenja nove Uredbe. Naime, područje regulacije odnosno uređenja trgovine drvnim sortimentima uređeno prvom Uredbom o dražbama od 22. siječnja 1999. godine (Narodne novine, br. 7/1999) koja je bila sukladna odredbama tada važećeg Zakona o trgovini, a koja se kontinuirano od tada i primjenjuje te je po potrebi bila mijenjana sukladno situaciji na tržištu (Narodne novine, br. 16/2002 i 112/2007) kao i donošenjem Uredbe o dražbi određenih drvnih proizvoda iz svibnja 2009. godine (Narodne novine, br.56/2009). Potrebno je istaknuti da predmetne izmjene nisu suštinski, odnosno supstantivno mijenjale smisao Uredbe. Budući je od 1. srpnja 2013. godine. pristupanjem Europskoj uniji, Republika Hrvatska postala dio  jedinstvenog tržišta EU, pokazalo se potrebnim urediti ovaj način prodaje sukladno novonastaloj tržišnoj situaciji, kada izvoz robe u države članice Europske unije i članice Europskog gospodarskog prostora ima tretman isporuke robe, dok se trgovina sa zemljama izvan Europske unije i Europskog gospodarskog prostora obavlja sukladno Zajedničkoj trgovinskoj politici Europske unije.

Također, u članku je iznesena netočna tvrdnja kako će članovi Povjerenstva primati bilo kakvu naknadu, pa tako ni naknadu od 1000 kuna kako je to navedeno u predmetnom novinarskom članku.Napominjemo kako se uvođenjem instituta prigovora u predmetnu Uredbu, postupilo sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku kao osnovnom postupovnom propisu kojeg su dužne primjenjivati sva javnopravna tijela u svim upravnim stvarima te se na taj način osigurao pravno zaštitni mehanizam u slučaju kršenja prava ili pravnih interesa sudionika javnog nadmetanja (dražbe). U konačnosti je upravo i cilj postići pravnu sigurnost samim davanjem mogućnosti konzumiranje pravnog lijeka svim sudionicima na javnim dražbama.  Navod 'Kontrola i nadzor energetskog sektora u nadležnosti je Vrdoljakova ministarstva, a proizvodnja energije iz biljne mase, konkretno peleta iz drvne sječke, postao je unosan biznis. Instalirano je već kapaciteta za godišnju potrošnju 250 tisuća tona pa ministar želi imati bolji nadzor', također je netočan. Naime, Uredba o dražbi određenih drvnih sortimenata (Narodne novine, broj 22/2014) koja propisuje dražbu kao jedan od oblika obavljanja djelatnosti trgovine, odnosno uređenje uvjeta za organiziranje dražbe određenih drvnih sortimenata, način poslovanja te postupak prodaje robe putem dražbe i to sirovine: ogrjevnog drva VM i neobrađenog drva na temelju javne objave putem javnog nadmetanja koje se obavlja na određenom mjestu i u određeno vrijeme. Napominjemo kako niti jedan oblik prodaje drvne sječke za proizvodnju električne i/ili toplinske energije za potrebe elektrana na biomasu, nije predmetom Uredbe o dražbi određenih drvnih sortimenata.

Trgovačko društvo Hrvatske šume d.o.o. utvrđuje vrste i količine drvnih sortimenata koje će objaviti na nadmetanju, porijeklom iz šuma kojima gospodare, a sukladno godišnjim planovima gospodarenja šumama. Ovim putem koristimo priliku naglasiti da nadležnost Ministarstva gospodarstva u pogledu organiziranja i provedbi dražbi drvnom sirovinom, kao posebnog oblika trgovine koji je propisan predemtnom Uredbom, izravno proizlazi iz odredaba Zakona o trgovini kao temeljnog zakona kojim se normativno uređuje područje djelatnosti trgovine", kaže se u reagiranju Ministarstva gospodarstva, koje poslano iz Samostalnog odjela za odnose s javnošću.  

Komentirajte prvi

New Report

Close