Prodaja automobila u Hrvatskoj zabilježila najvišu stopu rasta u zadnje tri godine, u Europi osjetno usporila

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. srpanj 2016. u 13:00
Foto: Thinkstock

U prethodnom je mjesecu broj registracija poskočio 16 posto, najviše od prosinca 2015.

Prodaja automobila u Europi osjetno je usporila u lipnju, zakočena stagnacijom na francuskom i britanskom tržištu, dok je Hrvatska premašila travanjski rezultat i zabilježila novu najvišu stopu rasta prodaje od ulaska u Europsku uniju, pokazuju u petak objavljeni podaci udruženja proizvođača ACEA.

U lipnju je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1.459.508 novih automobila, što je 6,9 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, izvijestila je ACEA.

U prethodnom je mjesecu broj registracija poskočio 16 posto, najviše od prosinca 2015.

Među velikim su tržištima dvoznamenkasti rast prodaje u lipnju zabilježile samo Italija i Španjolska, za 11,9 odnosno 11,2 posto. Osjetno jaču potražnju za novim automobilima zabilježila je i Njemačka, za 8,3 posto, dok je na francuskom i britanskom tržištu ona gotovo stagnirala.

U Hrvatskoj je u lipnju registrirano 6.136 novih automobila, što je 32,0 posto više nego u istom mjesecu lani. Time je srušen travanjski 'rekord' najvećeg skoka potražnje od ulaska Hrvatske u EU, koji je iznosio 27,2 posto.

Snažan rast u prvoj polovini godine

U prvih šest mjeseci ove godine u 27 zemalja EU registrirano je 7.842.965 novih automobila, 9,4 posto više nego u prvoj polovini prošle godine, utvrdili su u ACEA-i.

Među velikim su tržištima najsnažniji – dvoznamenkasti – rast bilježile Italija, za 14,2 posto, i Španjolska, za 12,5 posto. Slijedi Francuska gdje je potražnja za novim automobilima u prvoj polovini godine porasla 8,3 posto, te Njemačka sa 7,1 posto. Najslabije je u promatranom razdoblju rasla potražnja u Velikoj Britaniji, za 3,2 posto.

U Hrvatskoj je potražnja za novim automobilima u prvoj polovini godine uvećana za nešto više od petine, poskočivši za 20,8 posto, uz registriran 12.361 novi automobil. 

Komentirajte prvi

New Report

Close