Procjenitelji nekretnina lani pokušali izraditi državu za 1,8 milijardi kuna

Autor: Marija Crnjak , 06. svibanj 2019. u 14:08
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iako je Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina donesen 2015., u procjenama se i dalje služe izmišljenim kriterijima.

Kontrola provedbe Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina samo lani je državnom proračunu uštedjela 1,8 milijardu kuna, na temelju izmišljenih procjena vrijednosti nekretnina u javnim investicijama na razini države, kojima se i dalje služe ovlašteni vještaci i procjenitelji. Samo na lokalnoj razini utvrđeno je odstupanje od Zakona u ukupnom iznosu od 13,5 milijuna kuna, koliko je bilo utvrđeno u čak 25 posto elaborata koji su došli na provjeru u Ministarstvo graditeljstva, od čega se većina odnosi na Grad Zagreb, otkrio je na današnjem brifingu za novinare državni tajnik ministra graditeljstva Željko Uhlir.

Naime, Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina donesen je 2015. godine nakon 79 godina nedostatka propisa (zadnji pravilnik je iz 1936.), te su se procjene radile bez utvrđenih kriterija, stručnih podloga i edukacija, a svaki vještak je mogao imati svoja izmišljena pravila. Međutim, među procjeniteljima i dalje vlada velik otpor uvođenju i provedbi Zakona, zbog čega se i dalje radi po starom, istaknuo je Uhlir. Naime, Ministarstvo je tržištu dalo tri godine prilagodbe novom Zakonu, pa je prva provjera elaborata krenula s 2018. godinom.

"Radi se o značajnim iznosima koji su nastali na temelju procjena napravljenih na temelju izmišljenih kriterija, kojima se mnogi procjenitelji i danas služe, ali važno je da smo konačno dobili pravnu sigurnost i nadamo se da će s vremenom zakon u potpunosti zaživjeti", kazao je Uhlir.

Vještake čiji elaborati nisu u skladu sa Zakonom, a od šest velikih projekata pet je precijenjeno, Ministarstvo je prijavilo Državnom odvjetništvu, odnosno prekršajnim i kaznenim sudovima, koji bi trebali između ostalog utvrditi je li bilo dogovora s gradonačelnicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close