Pročitajte sedam točaka za suradnju koje su potpisali Plenković i Štromar

Autor: Poslovni.hr/H , 09. lipanj 2017. u 11:11
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik HNS-a Predrag Štromar potpisali su Platformu za suradnju HDZ-a i HNS-a.

Platforma za suradnju HDZ-a i HNS-a u Vladi RH, koju su u petak ujutro potpisali predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i v.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar, u sedam točaka ističe političku stabilnost, snažno gospodarstvo, demografsku revitalizaciju Hrvatske i decentralizaciju, te regionalni i ruralni razvoj kao preduvjet ujednačenog razvoja Hrvatske.

Također, platforma za suradnju dvaju stranaka u Vladi ističe obrazovanje temeljeno na znanju, orijentiranost na budućnost i očuvanje vrijednosti, te učinkovito pravosuđe i sigurnost. Platforma je objavljena na mrežnoj stranici HDZ-a.

"Politička stabilnost preduvjet je svake reformske politike i stoga ćemo provoditi uključivu politiku, želimo okupiti sve koji svojim znanjem i iskustvom mogu pridonijeti boljem upravljanju zemljom i podizanju kvalitete života hrvatskih ljudi. Aktivnosti Vlade moraju biti usmjerene na stvaranje preduvjeta za razvoj gospodarskog modela koji će poticati poslovanje malih i srednjih poduzeća te obiteljskih gospodarstava", stoji u platformi.

Stranke su, kako ističu, odlučne uložiti energiju u sveobuhvatno rješavanje demografskih izazova te dodaju da će razvijati pronatalitetnu populacijsku politiku, osnaživati obitelj i poduprijeti usklađivanje poslovnog i obiteljskog života.

U platformi se navodi da je ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske nužan za uspjeh Hrvatske, a da se obrazovanje treba temeljiti na znanstveno utemeljenim spoznajama, poticanju kreativnosti i inovativnosti, kao i kritičkom i analitičkom razmišljanju već od najranije dobi. Potrebno je nastaviti s cjelovitom reformom obrazovanja, uključujući i kurikularnu reformu, stoji u platformi. Kaže se i kako očuvanje temeljnih vrijednosti i dosegnute razine ljudskih prava predstavljaju trajni zadatak Vlade te naglašava kako je daljnji razvoj hrvatskog nacionalnog identiteta, kao i europskih standarda i vrijednosti u atmosferi uvažavanja i konstruktivnog dijaloga svih hrvatskih građana, uključujući i nacionalne manjine, jedini put u izgradnju poticajne društvene klime.

"Potrebno je provesti preustroj pravosudnog sustava i završiti uspostavu koordiniranog sustava protiv eventualne ugroze Hrvatske", ističe se u Platformi za suradnju HDZ-a i HNS-a u Vladi RH u kojoj zaključuju da će posebnu pozornost posvetiti odlučnoj borbi protiv korupcije i snažnoj kaznenoj politici.

Komentirajte prvi

New Report

Close