Procijenjeno koliko će Hrvati ‘spiskati’ za ‘crni petak’

Autor: Poslovni.hr/H , 23. studeni 2018. u 12:07
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatska gospodarska komora (HGK) procjenjuje da će tijekom “crnog petka” i cijelog tog tjedna, tijekom kojeg trgovci uvode sniženja na svoje proizvode u rasponu od 20 do 70 posto, građani potrošiti oko 500 milijuna kuna.

"Procjena je da će se tijekom Black Friday (weeka) i ove godine potrošiti oko 500 milijuna kuna", odgovorili su iz HGK-a na pitanje Hine da procjene potrošnju.

U sklopu Black Fridaya raspon sniženja kreće se između 20 i 70 posto, kažu u Komori.

Napominju da su posebni oblici prodaje u Hrvatskoj regulirani Zakonom o zaštiti potrošača, koji definira pitanja kao i pravila provođenja prodaje na taj način. Prilikom prodaje po posebnim oblicima prodaje nema propisanih raspona sniženja, no nužno je držati se dobre trgovačke prakse, kao i ostalih pozitivnih zakonskih propisa, navode još u HGK-u.

Prodaja po promotivnim cijenama u sklopu tzv. Black Fidaya potekla je s američkog tržišta. I u Hrvatskoj se zadnjih par godina sve više trgovaca odlučuje za prodaju svojih proizvoda po sniženim cijenama u sklopu Black Fridaya. Neki svoje promotivne prodaje u tzv. Black Fridaya provode i cijeli tjedan – Black week.

U SAD-u bi, po procjeni tvrtke Adobe, koja prati i analizira on-line prodaju, ove godine vrijednost on-line prodaje na Black Friday mogla dosegnuti 5,9 milijardi dolara ili 15 posto više nego lani, a na cyber ponedjeljak 7,8 milijardi dolara ili 17,6 posto više.

Internet Retailer, tvrtka koja objavljuje analize o e-trgovini, procjenjuje da će on-line prodaja u tom razdoblju (od petka do ponedjeljka) u SAD-u iznositi 21,6 milijardi dolara, za otprilike četvrtinu više nego procjenjuju u Adobeu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close