Procedura je jedno, jasni kriteriji drugo

Autor: Božica Babić , 23. travanj 2015. u 22:00
Marica Vidaković, prokuristica Kraša/B. Šćitar/PIXSELL

Zadovoljni smo što je Vlada uvidjela kako pitanju šećernih kvota i potencijalnih špekulativnih zaliha treba pristupiti pedantnije, kažu u Cedeviti.

Ni mjesec dana nakon usvajanja liste srama s popisom vlasnika špekulativnih zaliha šećera Vlada RH tu je odluku stavila izvan snage.

Golemo nezadovoljstvo tvrtki iz prehrambene industrije uz činjenicu da nitko na očitovanje nije dobio rješenje sa izračunom zaliha razlozi su zbog kojih se lista ukida, objasnio je ministar Tihomir Jakovina. U novom postupku, zaključila je Vlada, analizirat će se opet svi podaci uz pravo sudjelovanja tvrtki koje se terete za špekulativne zalihe, a potom će biti usvojena konačna lista. Kako tvrtke komentiraju ovaj obrat? "S obzirom na to da prema svim relevantnim evidencijama nije bilo razloga da se nađemo na spornoj listi, možemo jedino izraziti zadovoljstvo činjenicom da je i Vlada uvidjela kako pitanju šećernih kvota i potencijalnih špekulativnih zaliha treba pristupiti pedantnije", poručili su iz Cedevite, članice Atlantic grupe, koja je među 134 tvrtke s 1012 t šećera bila četvrta, iako godišnje troši oko 500 tona.

I u Krašu pozdravljaju povlačenje odluke ako je rezultat razumijevanja i uvažavanja argumenata izrečenih od gospodarstvenika čije su se kompanije našle na listi. No, ističu, ako je riječ samo o formalnim razlozima povlačenja odluke, do iznalaženja nove forme njezine provedbe, nastavit će i dalje, kroz legalne institucije, zahtijevati utvrđivanje jasnih kriterija nastanka liste. I dalje očekuju definiranje gospodarskih subjekata koji su doista sudjelovali u špekulativnim kretanjima i pridonijeli stvaranju viška zaliha u privatnom sektoru. Tvrtke s liste tvrde da je pogriješila državna administracija: uvozne bescarinske kvote za 2012. i 2013. evidentirala je u razdoblju 12 mjeseci prije ulaska RH u EU. 

Komentirajte prvi

New Report

Close