Problem su novac i privatne šume

Autor: Božica Babić , 03. listopad 2016. u 21:59
Elementarna nepogoda u Gorskom kotaru/ K. Štedul-Fabac/PIXSELL

Afera potkornjak: Ministarstvo se pravda.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je elementarnu nepogodu za Gorski kotar zbog štetnika potkornjaka koji uništava smrekove šume uz prijetnju njihova potpuna nestanka. Komadina je zbog pravodobne neprovedbe zaštitnih mjera prozvao sve mjerodavne, od države i uprava Hrvatskih šuma i Nacionalnog parka Risnjak do privatnih šumovlasnika.

Jučer se oglasilo i Ministarstvo poljoprivrede s tvrdnjom kako je u "završnoj fazi izrada sveobuhvatnog akcijskog plana vezanog uz pojavu potkornjaka", uz najavu da će ga uskoro objaviti. Podsjećaju na to da su u travnju 2014. u Gerovu održali edukativnu radionicu s naglaskom na moguće posljedice od tog štetnika uz preventivne mjere suzbijanja.

Prozivaju "deklarativne kritičare" koji sami ne poduzimajun ništa i podsjećaju ih na dva temeljna problema: izvor financiranja i nemogućnost interveniranja u privatnom šumama. Poslovni dnevnik među prvima je upozorio na to da šumama Gorskoga kotara, zaraženo ih je 40%, prijeti kataklizma. Sječa stabala jedino je rješenje, a kako jednoj smreki treba 70 godina da izraste u zrelo drvo, podsjetili smo da bi s obzirom na golemu štetu Vlada RH trebala možda uredbom, kao svojedobno u Gunji, angažirati vojsku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close