Problem je kada opskrbljivači ne mogu kupiti struju iz svih izvora

Autor: Borivoje Dokler , 22. rujan 2015. u 22:00
Hrvoje Mraović, direktor projekta u Hrvatskom Telekomu/ Grgur Žućko/PIXSELL

U budućnosti se nadamo daljnjoj liberalizaciji tržišta što će opskrbljivače potaknuti da razviju i ponude nove i inovativne proizvode.

Ulaskom na tržište električne energije Hrvatski Telekom (HT) je proširio portfelj usluga koje nudi te dodatno ojačao poziciju jednog od ključnih pokretača razvoja hrvatskog gospodarstva.

Korisnicima, tvrde u HT-u, nude nižu cijenu električne energije u odnosu na dominantnog opskrbljivača, a tu je i još i niz drugih dodatnih pogodnosti. Trenutno im je portfelj uravnotežen između privatnih i poslovnih korisnika, a kakvi su im budući planovi i koliko su zadovoljni dosadašnjim rezultatima, pitali smo Hrvoja Mraovića, direktora projekta u HT-u.

Prošlo je gotovo dvije godine otkad je HT ušao na hrvatsko tržište električne energije. Jeste li zadovoljni postignutim rezultatima i jesu li oni u okviru planiranog?
Zadovoljni smo trenutnim statusom koji imamo kao opskrbljivač na domaćem tržištu električne energije te ostvarujemo planirana očekivanja. Svojim korisnicima opskrbe električnom energijom nudimo nižu cijenu električne energije u odnosu na dominantnog opskrbljivača, kao i dodatne pogodnosti. Cilj nam je biti lider u kvaliteti usluge koju pružamo i zadovoljstvu naših kupaca. Kupci to prepoznaju što za posljedicu ima kontinuirani rast, kako privatnih tako i poslovnih subjekata koje opskrbljujemo električnom energijom. 

Da li ste nailazili na prepreke na koje niste računali na početku? Jesu li alternativni opskrbljivači u podređenom položaju na tržištu?
Prepreka je zasigurno bilo s obzirom da se tržište još uvijek razvija, no svi se izazovi uspješno rješavaju dijalogom s regulatorom i HEP Operatorom distribucijskog sustava d.o.o. Pozicioniranje novih sudionika na tržištu u razvoju uvijek zahtjeva dodatan trud i resurse, stoga ne bismo rekli da su alternativni opskrbljivači u podređenom položaju, nego su samo u dijametralno suprotnoj ulozi u odnosu na dominantnog opskrbljivača koji još uvijek ima značajnu tržišnu moć. Hrvatska kao punopravna članica Europske unije dužna je prenijeti u svoje zakonodavstvo pravnu stečevinu EU što zahtjeva opsežnu prilagodbu regulatornog okvira tržišta električne energije. Ta prilagodba ima značajan utjecaj na sve sudionike tržišta te je nužno da svi podjednako doprinesu tom procesu. Iako donošenje podzakonskih akata već uvelike kasni, mi vjerujemo da ćemo ipak dobiti kvalitetne akte koji su preduvjet za daljnji razvoj tržišta. 

Što bi još trebalo učiniti da hrvatsko tržište električne energije bude u potpunosti liberalizirano?
Pred nama je zasigurno još puno posla kako bismo dostigli zadovoljavajuću razinu liberalizacije tržišta. Prije svega, domaća proizvodnja električne energije mora biti energetska djelatnost koja maksimizira svoju dobit prodajući energiju putem natječaja upravo onom tko je spreman platiti najvišu cijenu. Opskrbljivači obavljaju energetsku djelatnost koja se sastoji od nabave energije na veleprodajnom tržištu i plasiranja iste kupcima. Svi bi opskrbljivači pri nabavci energije trebali biti izloženi zakonitostima ponude i potražnje na veleprodajnom tržištu. Nepoželjan tržišni disbalans se javlja ukoliko neki opskrbljivači imaju privilegiju kupnje energije iz izvora koji nisu svima dostupni. Glavni pokretač promjena može biti jedino regulator kojeg je potrebno, uz neovisnost danu paketom energetskih zakona, i resursno osnažiti kako bi bio sposoban kvalitetno odraditi zahtijevani obujam posla. Iako možda presporo, promjene idu u dobrom smjeru. Mi smo optimisti i vjerujemo da će budućnost donijeti još pravedniju tržištu utakmicu koja će na posljetku stvoriti dodatnu vrijednost svim kupcima. Uostalom, nigdje u Europi se transformacija iz vertikalne organizacije u tržišni ustroj nije dogodila preko noći. To je proces koji jednostavno zahtjeva vrijeme i prilagodbu.

Kakvi su vam planovi za budućnost i na koje se načine mislite boriti protiv konkurencije?
I dalje ćemo se truditi da našim kupcima osiguramo najpovoljnije uvjete opskrbe električnom energijom, uz vrlo visoku razinu usluge. U fer tržišnoj utakmici protiv konkurencije se možemo boriti jedino boljom ponudom, što smo i do sada činili. U budućnosti se nadamo daljnjoj liberalizaciji tržišta što će opskrbljivače potaknuti da razviju i ponude nove i inovativne proizvode te da kupcima ponude dodatnu vrijednost za njihov novac. Hrvatski Telekom je lider u inovativnosti i tehnologiji u osnovnoj djelatnosti, stoga nema razloga da to znanje i iskustvo primijenimo i na energetski biznis koji je još u povojima. S optimizmom gledamo na budućnosti i sretni smo što imamo priliku biti dijelom još jedne industrije koja se transformira, poput telekoma 15-ak godina unazad.

Komentirajte prvi

New Report

Close