Probija se led, tvrtke iz Srbije zanima Vukovar

Autor: Suzana Varošanec , 25. siječanj 2018. u 14:24
Za poslovanje u gradu na Dunavu zanimaju se tvrtke iz energetike, IT-a i proizvodnje

Otvoreni smo za gospodarsku suradnju, kapital ne poznaje granice, jasan je gradonačelnik.

Grad Vukovar kao izbor investitora za ulaganja, zbog nekoliko "aduta" sve je atraktivniji za poslovanje  i tvrtkama iz susjednih država koje nisu članice EU, posve očekivano, zanimljiv je i ozbiljnim potencijalnim ulagačima iz Srbije. 

Zajednički nazivnik za ovu gospodarsku suradnju je okretanje nove stranice, a definiraju je barem tri osnovna razloga koja su se iskristalizirala. Unazad tri godine Grad Vukovar provodi nekoliko programa kojima potiče gospodarstvo, a ima važan geostrateški položaj s dobrom prometnom povezanošću, što je poduzetnicima bitno s aspekta rashoda, te ono glavno – zbog činjenice da je Hrvatska članica EU, 'most' je za plasman proizvoda srbijanskih tvrtki na tržište veličine oko 500 milijuna potrošača, uz dodatne mogućnosti vezane za dobivanje certifikata potrebnih za daljnji razvoj. U pokretanju gospodarske suradnje između srbijanskih ulagača i Grada Vukovara ključna je podrška Hrvatske gospodarske komore i Privredne komore Srbije, koja je s prednostima ulaganja u Grad Vukovar upoznala tamošnje gospodarstvenike.

Zahvaljujući tim aktivnostima probija se led, a dobrodošlicu dolasku tvrtki iz Srbije, kao i svim ulagačima, otvoreno iskazuje gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. "Otvoreni smo za gospodarsku suradnju sa srbijanskim investitorima. Imali smo neku nevidljivu barijeru, ukratko bila je blokada, a i nedovoljna komunikacija urodila je manjkom suradnje. Zato je važno da se pokrenu razgovori koji mogu dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i pokretanja investicija, na što Grad Vukovar posebno stavlja naglasak", kaže Penava dodajući i da je inicijativa došla sa srbijanske strane krajem prošle godine.

 

Penava

Imali smo neku nevidljivu barijeru. Zato je važno da se pokrenu razgovori koji mogu dovesti do novih radnih mjesta.

"Kakva su očekivanja? Interes postoji, ali dok ne budu potpisani ugovori, i primjerice ne uđe se u kupnju neke hale ili površine, teško je reći. Važno je reći da novac i kapital ne poznaje granice, nego traži nove aktivnosti, i želi biti u korak sa svijetom, a mi nastojimo prihvatiti takav način razmišljanja i činit ćemo sve da dođemo do benefita", uvjeren je Peneva. Po golemom zanimanju za poslovnim partnerima u Vukovaru, gdje bi otvorili svoje proizvodne pogone, trenutno se ističe srbijanska tvrtka Mljekara Mihajlović iz Paraćina. Njezini predstavnici sudjelovali su na prvom, tzv. uvodnom sastanku u uredu gradonačelnika. Pritom nisu bili usamljeni; naime još tri tvrtke, i to iz segmenta proizvodnje, energetike i IT sektora, preko svojih predstavnika na tom su se sastanku detaljno raspitivale za mogućnosti ulaganja i uvjete koje im se nude u Vukovaru. 

Po pitanju konkretne realizacije ulaganja, čini se da se neće dugo čekati. Već idućeg tjedna navodno slijedi završna runda razgovora s delegacijom koja predstavlja jednu srbijansko-iransku tvrtku koja se bavi proizvodnjom u segmentu dentalne higijene. Dođe li do dogovora, ta bi tvrtka mogla i službeno biti prvi ulagač koji u Vukovar dolazi iz Srbije. No, zasad svi sudionici pokretanja poslovne suradnje s nulte točke još imaju dosta posla na planu prezentacije i animacije, pa se očekuju i nove aktivnosti. Tako je na sastanku održanom u uredu vukovarskog gradonačelnika, a na inicijativu Zajednice vijeća općina, načelno dogovorena organizacija poslovnog foruma u Vukovaru. Nositelji bi bile HGK i Privredna komora Srbije. 

Kako iznose iz hrvatske Komore na naš upit, dogovoreno je da će se u predstojećem razdoblju započeti s organizacijom poslovnog foruma u Vukovaru, što znači animacija tvrtki – potencijalnih sudionika iz Republike Srbije i Republike Hrvatske. Konkretan termin kao ni protokol foruma još nije dogovoren. Doznajemo i da je HGK uključena u organizaciju ovog posjeta putem svog predstavništva u Beogradu, koje je sudjelovalo i na inicijalnom sastanku u Beogradu prije otprilike mjesec i pol dana, dok je ŽK Vukovar sudjelovala na sastanku kao domicilna komora. "Prilikom posjeta gradu Vukovaru sudjelovale su četiri tvrtke od kojih je svakako najznačajnija tvrtka Mljekara Mihajlović koja je i iskazala konkretan interes za otvaranjem svoje poslovne jedinice u Vukovaru ili okolici.

Detalji ulaganja spomenute srpsko-iranske tvrtke u Grad Vukovar nisu nam poznati. Naravno da su tvrtke iz Republike Srbije dobrodošle u Grad Vukovar, kao i cijelo područje Vukovarsko-srijemske županije pod jednakim uvjetima kao i tvrtke iz svih ostalih zemalja izvan EU, te cijenimo kako je svaka investicija na našem području dobro došla", poručuju iz Komore. Naglašavaju kako su predstavnici nazočnih tvrtki, te predstavci Privredne komore Srbije iskazali zadovoljstvo realiziranim posjetom i onim što im je prezentirano u Vukovaru.

To je, čini se, posebno značajno i u svijetlu predrasuda i negativnih vijesti u srbijanskim medijima, za koje i  predstavnici tamošnje komore smatraju da štetno djeluju na moguću suradnju, ulaganja i ekonomski razvoj. Tako i savjetnik predstojnika srbijanske Komore Nenad Đurđević smatra da je navedeni sastanak u Vukovaru važan kako bi ljudima pokazali da postoji interes za suradnjom, poticajna sredstva te da je Hrvatska kao najbliži susjed i članica EU potencijalni partner u puno područja.

Pored poticajnog okvira koji Vukovar ima za svoje gospodarstvenike, od porezne stope 0 kuna u sustavu poreza na dobit pa do najjače mjere da država vraća 50% doprinosa koji poslodavac uplaćuje radnicima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, sad je promoviran i novi program težak 7 mil. kn iz EU fonova gdje Grad nositelj, a mjeru provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova. Poduzetničko-inovacijski centar, pak, s poslovnim prostorima do 1400 m2 u prvih šest mjeseci s 0 kuna za zakup, a po isteku treće godine plaća se puna najamnina, živnuo je; od 11 prostora, dva su slobodna, a tamo rade strane tvrtke, primjerice austrijske i nizozemske tvrtke. 

Milijunsko ulaganje

Tvrtka K pivovari kupila Vukovarsko pivo
Tvrtka kćerka Zagrebačke pivovare – K pivovari, jučer je potpisala ugovor s Vukovarskom pivovarom o kupnji brenda Vukovarsko pivo, s kojim kreće višemilijunsko ulaganje u novi proizvodni pogon u Vukovaru kapaciteta od 5000 hl godišnje. Prve boce s nove proizvodne linije očekuju se do ljeta. Čelnik Zagrebačke pivovare Marko Njavro poručuje da će time omogućiti Vukovarcima nova radna mjesta i pomoći Vukovaru u gospodarskom razvitku, što gradonačelnik Vukovara pozdravlja.  

Komentirajte prvi

New Report

Close