Privukli smo 134 milijuna kuna, ali nedostaju nam za to stručnjaci

Autor: Agencija VLM , 20. veljača 2013. u 12:46
Guliver/Thinkstock

‘Postojeći zakoni priječe nas u tome da ih zaposlimo, a ako i osmislimo projekt, ne možemo ga prijaviti zbog manjka novca.’

Od 2014. do 2020. Hrvatskoj će na raspolaganju biti oko milijardu eura godišnje iz strukturnih fondova Europske unije – otkriva Ana Odak, voditeljica Samostalne službe za informativno-obrazovne aktivnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Poručila je to na regionalnom Danu EU fondova u Gradu Karlovcu. Zainteresirani predstavnici privatnog sektora, lokalne i regionalne samouprave i uprave te civilnog društva iz Karlovačke županije sudjelovali su na tom obrazovnom i informativnom nastavku Dana EU fondova koji se u listopadu održao na državnoj razini.

Po ulasku u Europsku uniju, Hrvatskoj će, kao i svakoj zemlji članici, na raspolaganju biti sredstva iz Kohezijskog fonda, koji je namijenjen financiranju velikih infrastrukturnih projekta, te Fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda, a oni su u stvari takozvani strukturni fondovi. Karlovački župan Ivan Vučić tom se prilikom pohvalio kako je Karlovačka županija do sada privukla 134 milijuna kuna iz pretpristupnih fondova.

– Međutim, nedostaje nam registar projekata, preglednik u kojem će biti vidljivo koji su napisani, koji su prihvaćeni, koji su provedeni. Nemamo niti dovoljno stručnjaka za to, jer nas postojeća zakonska regulativa priječi da ih zaposlimo. Istodobno valja osigurati četvrtinu vrijednosti projekta iz proračuna. Ukoliko i osmislimo projekt, ne možemo ga prijaviti zbog nedostatka tih sredstava – upozorava Vučić.

Istaknuto je na skupu da je velik problem i što ne postoje strategije razvoja, koje su u biti preduvjet za rad na projektima.

Komentirajte prvi

New Report

Close