Privremenim rješenjima do brzih izvlaštenja i novca EU

Autor: Suzana Varošanec , 02. lipanj 2016. u 22:00
Foto: U prosjeku postupci izvlaštenja u Hrvatskoj traju između tri i pet godina Fotolia

Po nekima se novim institutom otvara Pandorina kutija zbog rizika od gubitka sporova kad će investitor morati platiti visoke kamate.

Veliki broj javnih projekata ne može krenuti u realizaciju zato što Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade iz 2014. ne predviđa rješanja koja odgovoraju potrebama.

Ministarstvo pravosuđa predlaže nova kojima će se pojednostaviti procedura izvlaštenja, najavio je ministar pravosuđa Ante Šprlje na jučerašnjem Okruglom stolu u Ministarstvu pravosuđa.

“Nova rješenja ubrzat će povlačenje sredstava EU. No, iako ćemo omogućiti brza izvlaštenja, nećemo ići na štetu prava vlasnika”, izričit je 
Šprlje.

Posrijedi su zakonske izmjene koje su i po mišljenju Europske komisije danas odlučujuće za pokretanje s mrtve točke mnogih javnih projekata. U izvješću za Hrvatsku 2016. stoga među preprekama ulaganjima poduzeća u državnom vlasništvu ističu dugačke postupke eksproprijacije imovine. Oni su prepreka za pristup europskim fondovima, ključnim izvorima ulaganja za provedbu reformi u brojnim područjima, potvrđuje i pomoćnica ministra Renata Duka.

Tvrdi da u prosjeku ti postupci traju između tri i pet godina, a to bi trebao riješiti novi nacrt izmjena zakona koji će u hitnu proceduru. Predviđa da se trajanje odluke o utvrđivanju interesa RH produži s dvije na pet godina, dok se za postupak osiguranja vrijednosti za izvlaštenje predviđa da korisnik može predložiti tri vještaka ili procjenitelja, a ne jednog kao dosad.

Ako se vlasnik ne suglasi ili ne predloži svojeg vještaka, nadležno tijelo samo će odlučiti. Kao glavni oblik naknade ostaje novčana, u pravilu tržišne vrijednosti, no oko toga postoje prijepori.

U praksi se često imovina više puta vještači, odluke se poništavaju i vraćaju kako bi se ponovo utvrdila vrijednost, a sad bi se to riješilo kroz nadzor Ministarstva pravosuđa. Ideja je suzbiti sumnju u izbor vještaka, kao i da onaj tko ne ispunjava obveze u skadu s pravilima struke snosi posljedice.

 

Šprlje

Iako ćemo omogućiti brza izvlaštenja, nećemo ići na štetu prava vlasnika

Nalaz i mišljenje vještaka ili procjena vrijednosti nekretnine za izvlaštenje ne bi smjela biti starija od godine dana. I ono glavno: uvodi se privremeno rješenje o izvlaštenju, kojim će se osigurati upis prava vlasništva u gruntovnicu, što je ključna pretpostavka za korištenje EU novca.

Kao uvjeti za to su predviđeni u prvom redu nesporno vlasništvo prijašnjeg vlasnika, te da mu je isplaćena naknada utvrđena u postupku osiguranja, uključujući i na posebni račun ako je on ne želi primiti. U slučaju upravnog spora izuzimaju se prvostupanjski upravni sudovi, a sve bi rješavao Visoki upravni sud RH. No, u raspravi su se čule ozbiljne primjedbe, a između ostalog da se ugrožava načelo povjerenja u javne knjige.

Po nekima je to otvaranje Pandorine kutije zbog rizika od gubitka sporova, u kojem slučaju će investitor morati platiti visoke kamate, tim više što Strasbourg traži da se poštuje načelo razmjernosti, po kojem javni interes ne smije pregaziti ljudska prava.     

Komentirajte prvi

New Report

Close