Privlačenje ulaganja kroz besplatan najam može početi

Kasnilo se jer je Uredbu o posve novom modelu morala odobriti EK, tvrde u MINGO-u/FOTOLIA Kasnilo se jer je Uredbu o posve novom modelu morala odobriti EK, tvrde u MINGO-u/FOTOLIA

Ulagačima u potpomognuta područja država nudi besplatan 10-godišnji zakup neaktivne nekretnine.

S više od sedam mjeseci kašnjenja Vlada je jučer konačno usvojila uredbu o poticanju ulaganja, kojom se otvara mogućnost korištenja nove potporne mjere za ulaganja u Hrvatskoj korištenjem neaktivne državne imovine.

Poduzetnicima zainteresiranima za ulaganja na potpomognutim područjima kao potporu se omogućuje besplatan desetgodišnji zakup nekretnine, uz mogućnost stjecanja prava otkupa nakon isteka tog razdoblja. 

Barem 15 radnih mjesta
Taj je scenarij uvjetovan ulaganjima od najmanje tri milijuna eura u dugotrajnu imovinu i otvaranje najmanje 15 radnih mjesta, u prvih tri godine korištenja ove mjere. Zakonski je ovaj koncept poticanja investitora uveden u ožujku 2018., međutim, kako uredba koja određuje daljnju provedbu nije na vrijeme donesena, u predviđenih 60 dana, službeno nije bilo ni pokrenutih procesa za odobrenje ovog oblika potpore.

Iz Ministarstva gospodarstva, koje je nadležno za provođenje zakona o poticanju ulaganja, jučer smo dobili pojašnjenje kako je kašnjenje uredbe rezultat koordinacije s Europskom komisijom koja je morala dati odobrenje na njezin sadržaj. I za samu EU, kažu u Ministarstvu, ovo je nov model i morao je biti usklađen s velikim brojem propisa.  Uredba utvrđuje način korištenja ove mjere, instrumente osiguranja, te metodologiju izračuna kupoprodajne vrijednosti nekretnine po isteku ugovora o davanju u zakup bez naknade.

Potpora će se izračunavati na temelju prethodne procjene tržišne vrijednosti neaktivne imovine, i to na razni godišnje tržišne vrijednosti zakupa i trajanja ugovora o zakupu. Vrijednost godišnjeg obroka neplaćene najamnine ne može iznositi manje od 3% prethodno procijenjene tržišne vrijednosti nekretnine, a kupoprodajna vrijednost računa se kao razlika procijenjene tržišne vrijednosti po isteku ugovora i izvršenog ulaganja u prve tri godine, s tim da ona ne može biti manja od procijenjene vrijednosti u trenutku zaključenja ugovora.

Zasad bez imena ulagača
Dosad je, pak, MINGO-u stigao tek jedan službeni upit za korištenje ove mjere poticanja ulaganja, no zbog čekanja da se uredba uskladi s EK još se ne radi na pokretanju procedure prema Ministarstvu državne imovine, koje treba utvrditi status neaktivne imovine za koju ne investitor zainteresiran.

Riječ je o ulagaču iz prerađivačke industrije, ali kako je tek iskazao interes, MINGO ne želi još izlaziti s detaljima oko lokacije i imena tvrtke.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!